Shailene Woodley Temu Ramah – Pelakon aktres Adrift, Meryl Streep, Big Little Lies dua musim dan pergerakan Me Too

Tujuh tahun selepas dia membuat debutnya di Malaysia The Descendants bertentangan dengan George Clooney, Shailene Woodley telah menduduki peranannya yang mana pelakon yang berpengalaman hanya dapat bermimpi. Pencapaian Golden Globe dan Emmy telah diikuti, dan dia memperoleh reputasi sebagai seorang aktivis. Semua berumur 26 tahun.

Pada tahun 2017, Woodley melengkapkan barisan pelakon yang hebat dalam siri kritikan yang diiktiraf Big Little Lies. Ia menghasilkan salah satu pencalonan Globe yang disebutkan di atas – untuk Pelakon Cemerlang yang Dilantik – walaupun dia hanya menjejakkan jawatan oleh bintang Laura Dern.

Walaupun persahabatan yang datang dengan projek ensemble seperti Big Little Lies telah mengakibatkan banyak pelukan karpet dan karpet kumpulan dan projek terbaru Woodley, Adrift, adalah urusan yang lebih rumit.

Filem ini – yang mana 90% difilemkan di dalam air terbuka – didasarkan pada kisah sebenar Tami Oldham, yang dimainkan oleh Woodley. Pada tahun 1983, Tami berusia 23 tahun dan teman lelakinya, Richard Sharp (dimainkan oleh Sam Claflin) cuba berlayar dari pulau Tahiti ke San Diego, tetapi akhirnya menuju ke arah badai merosakkan Raymond. Selepas badai melanda kapal mereka, Tami bertarung selama 41 hari di tengah-tengah Lautan Pasifik, yang masih hidup di dalam air dan makanan tinned, sehingga menyelamatkannya dari pantai Hawaii.

Di bawah ini, pelakon memberitahu kami secara eksklusif mengenai bagaimana dia hampir terlepas bahagian itu Adrift, musim akan datang Big Little Lies dan mengapa gerakan #MeToo jauh lebih besar daripada Hollywood.

Shailene Woodley Adrift movie

STXfilms

Apa yang membuatkan awak mendaftar Adrift?

Saya pada mulanya terlepas e-mel mereka di dalam peti masuk saya kerana ketika berada di Standing Rock. Pada akhirnya, apabila saya membacanya, saya jatuh cinta dengan cerita kerana sangat jarang sekali anda mendapat peluang untuk meneroka kisah hidup dan kisah cinta pada masa yang sama.

Adrift kelihatan seperti ia mempunyai beberapa adegan yang benar-benar melelahkan. Betapa sukar – baik secara fizikal dan mental – ini?

Sudah pasti hari-hari apabila kami ditolak ke had kami dan kami menolak sempadan pada apa yang kami fikir mungkin. Lebih dari 90% telah difilemkan di dalam air terbuka, dan apabila anda berbuat demikian, anda penuh belas kasihan kepada sifat ibu; anda tidak boleh mengawal sebarang aspek. Satu perkara yang begitu indah sepanjang pengalaman ini adalah bahawa pada bila-bila masa kita merasa sedikit terlalu tidak selesa atau terlalu terdedah, seseorang akan menaikkan dan berkata, ‘Tetapi kami mempunyai tempat tidur untuk pulang ke rumah malam ini dan kami makan tengahari yang sedang untuk disampaikan kepada kami, ‘dan dengan segera memaklumkan kepada kami bahawa kami telah membuat filem berdasarkan kisah sebenar di mana watak-watak tidak mempunyai kemewahan.

Shailene Woodley Adrift movie

STXfilms

Bagaimana dengan Sam Claflin?

Sam dan saya hanya bernasib baik. Kami adalah orang yang sangat serupa, kita melihat dunia yang sama, kita mempunyai sistem kepercayaan sejajar yang sama dan apabila anda menghabiskan masa yang jauh dari keluarga – dia jauh dari isteri dan anak-anaknya, saya jauh dari keluarga saya – anda cenderung untuk, jika anda bernasib baik, membina dan mewujudkan hubungan yang memberikan sokongan, keselamatan dan kebaikan dan kemampuan untuk menjadi terdedah kepada seseorang. Saya merasa sangat berbahagia bekerja dengannya kerana dia seorang pelakon cemerlang dan begitu profesional tetapi juga kerana dia benar-benar menjadi kawan saya, dalam erti kata yang terbaik menawarkan rumah di tengah-tengah apa yang boleh menjadi pengalaman yang sangat kacau.

Anda bertemu dengan Tami, wanita yang sedang anda mainkan. Bagaimana anda berurusan dengan tekanan membawa hidupnya ke skrin?

Dia sangat terbuka dan murah hati sepanjang keseluruhan proses. Dia berkata dia telah menunggu selama 34 tahun untuk membuat filem. Dia telah menulis sebuah buku dan buku itu menjadi satu-satunya kitab kami – ia adalah apa yang saya dan Sam beralih kepada setiap hari. Dengan senario, kami menggunakan buku ini sebagai panduan utama kami. Kerana Tami telah menulis sendiri ada banyak maklumat di sana tetapi dia juga terbuka untuk menjawab apa-apa soalan yang kita termasuk soalan yang lebih mendalam. Saya fikir penting untuk mempunyai sempadan dan menghormati pengalaman ini … ia mungkin traumatik untuknya. Selalunya ada dialog yang berterusan dan hanya banyak penghormatan dan penghormatan ketika datang kepada perbualan yang akan kita ada.

Shailene Woodley Adrift movie

STXfilms

Dalam satu kejadian, anda sebahagiannya telanjang. Bagaimana anda memastikan ia berasa betul dan selesa pada set?

Bagi saya, kebogelan dalam mana-mana filem adalah perkara yang realistik dan sahih, tidak eksploitatif atau tidak perlu. Ini adalah soalan yang selalu saya tanya pada diri sendiri apabila terdapat adegan cinta atau adegan meditasi di kapal [seperti dalam filem]. Apa yang saya sukai mengenai filem ini ialah kita meneroka keghairahan dalam banyak detik tanpa memerlukan sebarang seksualiti. Semakin kita dapat menangkap detik-detik sensual di skrin, lebih banyak kita boleh mula mengubah pandangan kita apabila datang kepada seksualiti dan sensualiti peribadi kita. Dengan cara peribadi, saya mendapati kurang banyak dalam kebanyakan kes dan saya rasa meninggalkan perkara-perkara sehingga imajinasi meninggalkan sedikit misteri ketika datang ke kebogelan atau seks. Ia hanya mengganggu penonton lagi.

Bagaimanakah musim kedua Big Little Lies pergi?

Ia sangat baik. Kami berada di tengah-tengahnya, sangat menyenangkan untuk mempunyai semua orang bersatu. Kami mempunyai pengarah baru yang luar biasa yang British, Andrea Arnold, dan ia benar-benar menjadi pengalaman hebat untuk melihat bagaimana dia mengambil apa yang kita semua dicipta pada musim pertama. Dia telah melaksanakan visi kreatifnya sendiri, sambil mengekalkan nada dan emosi yang sama, dan itulah kegembiraan dan begitu indah untuk bekerja dengan.

Besar Little Lies 

Wanita Big Little Lies di Globes Golden 2018
Getty Images

Apa yang telah dibawa Meryl Streep ke acara itu?

Saya rasa semua yang saya katakan adalah bahawa dia adalah seperti yang cemerlang kerana dia sebenarnya nampaknya. Terdapat sebab mengapa dia adalah Meryl Streep. Dia muncul. Beliau sangat profesional, begitu ghairah tentang apa yang dia lakukan dan sentiasa menaikkan bar untuk semua kita pelakon lain untuk muncul dalam cara yang lebih besar, lebih berani.

Sejak musim pertama keluar, Hollywood telah didominasi oleh gerakan #MeToo. Pernahkah anda melihat perubahan??

Ketika saya memikirkan pergerakan #MeToo, saya memikirkannya dari tempat manusia bukannya label Hollywood. Ia mudah dilupakan oleh seorang wanita Afrika-Amerika dan bahawa ini adalah sesuatu yang telah berlaku untuk masa yang sangat lama, sekarang bahawa ia berada di media dan dibincangkan tentang lebih banyak lagi. Tetapi saya benar-benar melihat perubahan. Hanya hakikat bahawa begitu ramai wanita berasa selamat untuk berkongsi cerita dalam komuniti peribadi mereka sendiri adalah satu langkah besar dalam arah yang betul. Saya berharap momen itu dapat diteruskan.

Adrift berada di pawagam dari 29 Jun.

Loading...