Bagaimana dengan selamat merawat bintik ketika mengandung

Mengubati bintik-bintik semasa mengandung boleh menjadi proses yang rumit dan menyangkut, terutama kerana sesetengah produk penjagaan kulit tidak dianggap selamat untuk digunakan apabila anda menjangkakan. Kami bercakap dengan pakar untuk mengetahui cara terbaik untuk merawat jerawat atau jerawat, tanpa meletakkan bayi anda berisiko.

Apa yang menyebabkan jerawat kehamilan?

Seperti dengan rollercoaster emosi yang anda boleh alami ketika mengandung, hormon anda sering disalahkan untuk tempat anda. “Hormon semasa kehamilan mempunyai kecenderungan untuk menjadi liar, terutamanya semasa trimester pertama,” jelas Becky Milsted, ahli kulit penjagaan kehamilan Mamo Mio yang pakar. “Peningkatan hormon ini sering menyebabkan kerengsaan dan jerawat, walaupun anda tidak pernah menderita sebelum ini.”

Apa yang harus saya elakkan?

Malangnya, beberapa bahan penjelasan kulit yang biasa harus dielakkan apabila anda mengandung. Sebagai contoh, asid salisilat, benzoyl peroksida dan vitamin A telah “ditunjukkan untuk menunjukkan kemungkinan risiko untuk bayi anda”, mendedahkan Panduan Kehamilan Mama Mio. Bahan-bahan ini sering digunakan dalam produk untuk kualiti pengelupasan dan anti-bakteria mereka, jadi sangat penting untuk memeriksa kegemaran kegemaran anda sekarang dan tekan jeda menggunakan apa-apa yang mengandungi mereka.

Apa yang harus saya gunakan sebaliknya?

1. Minyak organik tertentu

Menjaga kulit anda terhidrat akan memastikan ia kekal dalam keadaan yang terbaik, terutamanya apabila kulit anda menjadi kering selama kehamilan. Milsts mengesyorkan menggunakan “minyak organik, seperti badam manis dan alpukat, untuk menyuburkan kulit anda tanpa menyumbat liang-liang”. Anda boleh menemui pelbagai jenis di banyak kedai makanan kesihatan, seperti Holland & Barrett, atau di Neals ‘Yard; dan mereka harus membantu anda untuk mengelakkan kerengsaan yang boleh mencetuskan jerawat.

2. Anti-radang

Sekiranya anda mendapat sekumpulan bintik-bintik, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengurangkan kemerahannya. Untuk melegakan dan merawat keradangan, gunakan “sifat anti-radang seperti teh-pokok, lidah buaya atau mur”, mencadangkan pemakanan Cassandra Barns. Dia mengesyorkan Apa yang Kulit Perlu ‘Skin Gel Menenangkan, £ 11.96, kerana ia akan menenangkan kulit anda sambil juga memerangi bakteria yang boleh menyebabkan jerawat anda.

3. Exfoliators

Tempat sering hasil dari pengumpulan kotoran dan kulit mati di liang-liang anda, jadi cuba perlahan-lahan mengelupas wajah anda untuk menghapuskan pembesaran. Walaupun sesetengah asid lain, seperti yang dibincangkan, harus dielakkan, “asid laktik adalah pilihan yang hebat semasa kehamilan”, menasihati Milsted. Ia adalah ramuan utama dalam Mama Mio’s Cerah Balancing Washing Facial, £ 23, dan akan menambah cahaya ke kulit anda kerana ia membersihkan kulit anda.

4. Produk badan

Tidak syak lagi, jerawat kehamilan tidak selalunya terhad kepada wajah anda – ia boleh berlaku di dalam badan anda juga. Di samping produk yang anda pilih untuk kesakitan otot atau peregangan, Parvathi Nair, pengasas Essentials Kecantikan Unity, menyarankan menggunakan serum ringan, seperti Daily Body Hydrator jenama, £ 25. Dia memanggilnya sebagai “penyelamat kulit top-to-kaki, kerana ia membantu mengimbangi kulit anda dan memastikan ia tampak jelas dan berasa lembut melalui kehamilan.”

5. Lighter make-up

Walaupun ia mungkin merasakan hanya satu lagi longkang pada wang anda, menukar beberapa solekan anda dan juga penjagaan kulit anda dapat membantu anda mengelakkan bintik-bintik semasa kehamilan. Mengubah asas anda kepada sesuatu yang lebih ringan, seperti asas mineral, boleh mengurangkan liang tersekat. Sekiranya semuanya gagal, buatlah pelaburan dalam concealer yang baik untuk mengaburkan ketidaksempurnaan. Kami mengesyorkan Yayasan SPF15 Original Baremineral, £ 21,50, dan Nars ‘Radiant Creamy Concealer, £ 25 – dan berita gembira adalah anda boleh terus menggunakannya selepas bayi anda dilahirkan.

6. Perjalanan ke ahli dermatologi anda

Sekiranya kulit anda benar-benar mula menjejaskan mood anda, atau anda mahukan lebih banyak nasihat, lawati perundingan dengan pakar dermatologi, yang akan dapat memberikan panduan lanjut dan peluang untuk membincangkan pilihan rawatan yang lain, termasuk preskripsi yang selamat kehamilan. Hanya sedar bahawa jika anda telah mengalami jerawat kronik pada masa lalu dan telah diresepkan oleh Accutane ubat lisan, anda harus terus membersihkannya semasa hamil, kerana ia adalah turunan vitamin A – bahan yang telah dikaitkan dengan kelahiran kecacatan pada masa lalu.

Loading...