Panduan Kanak-kanak Sibuk Untuk Meditasi – Tips Meditasi

gambar

Chloe Crespi

“Apabila wanita berkata kepada saya, ‘Saya tidak mempunyai masa untuk bermeditasi’ saya menjawab, ‘Adakah anda mempunyai masa untuk berasa seperti crap?’,” Kata Gabrielle Bernstein, pengarang Keajaiban Sekarang.

Jika anda seorang wanita sibuk mencari momen-momen meditasi sepanjang hari anda, dia berkata berikut enam tip meditatif ini adalah satu kemestian.

1) Kita semua mempunyai satu minit untuk ganti.

“Satu minit berjalan dalam kesunyian dapat mengubah hidup anda,” kata Bernstein. “Berikan satu minit sehari dan gunakan amalan ini untuk membungkam fikiran anda dan menenangkan tenaga anda.” Inilah helah 60 helah kedua:

Nafas satu minit

Untuk satu minit ikuti teknik pernafasan ini:

Bernafas selama 5 saat.

Pegang nafas anda selama 5 saat.

Lepaskan selama 5 saat.

Tahan selama 5 saat.

Berlatih corak nafas ini selama satu minit sehari.

2) Damai berada dalam nadi anda.

“Meditasi boleh semudah mencari nadi anda-dan tip mudah ini sangat mudah untuk pemula meditasi,” katanya. “Meditasi yang hebat untuk pemula adalah salah satu yang meningkatkan kepekatan anda dan membawa tenang bahkan minda yang paling bertaburan.” Cadangannya adalah cara mudah. “Meditasi ini boleh dilakukan bila-bila masa, di mana sahaja dan anda boleh mengalami manfaat yang besar dalam hanya satu minit,” kata Bernstein. “Amalkan setiap hari untuk mengembangkan intuisi anda dan menenangkan fikiran anda.”

Peace Is in Your Pulse

Duduk dengan selesa bersilang di atas lantai.

Ringanlah dekat mata anda dan tumpahkan pada ruang antara alis anda (titik mata ketiga).

Mantra itu Sat Nam (yang bermaksud “kebenaran dikenalpasti”).

Letakkan empat jari tangan kanan anda pada pergelangan tangan kiri anda dan nikmati nadi anda. Jari berada dalam garis lurus, ringan ditekan pada pergelangan tangan supaya anda dapat merasakan nadi anda di setiap hujung jari. (Ia dipanggil mudra.)

Pada setiap denyutan nadi anda, secara mental mendengar bunyi Sat Nam.

3) Damai bermula dengan anda.

“Teknik ini adalah meditasi Kundalini yang pantas, mudah dan berkesan,” kata Bernstein, yang mengatakan terlebih dahulu, perlahan-lahan tekan ibu jari anda melawan jari telunjuk anda, maka jari tengah anda, kemudian jari cincin anda, maka jari merah jambu anda.

Apabila anda menyentuh jari telunjuk anda, katakan: PEACE

Apabila anda menyentuh jari tengah anda, katakan: BEGINS

Apabila anda menyentuh jari cincin anda, katakan: DENGAN

Apabila anda menyentuh jari merah jambu anda, katakan: ME

“Bernafas dengan mendalam seperti yang anda katakan setiap perkataan-pergi sebagai lambat atau secepat yang anda mahu,” tambahnya. Dan bukan sahaja anda mahu menggunakan ini di rumah, tetapi benar-benar di mana sahaja dan bila kebimbangan anda melambung. “Gunakan teknik ini sejajar di bank, di bawah meja di mesyuarat pejabat, atau di tengah-tengah pergaduhan dengan kekasih anda,” kata Bernsten. “Teknik ini akan membawa anda melalui semua jenis emosi gila dan membantu anda melepaskan kebencian dengan cepat.”

4) Beri perhatian semasa anda memasak.

“Jika anda menikmati memasak maka ia boleh dianggap sebagai amalan meditasi,” jelas Bernstein. “Masa yang dibelanjakan di dapur ditetapkan untuk kreativiti dan membantu anda melepaskan diri dari hari anda, jadi kali berikutnya anda merasa tertekan selepas seharian bekerja, memasak makanan.”

5) Cuba meditasi berjalan

“Anda dapat mencari momen meditatif walaupun anda berjalan,” katanya. “Jika anda, katakan, di bank, kedai runcit atau pejabat, menjadikannya bermeditasi.” Lebih mudah berkata daripada dilakukan? Bernstein berkata semudah ini tiga langkah:

 • Ambillah nafas panjang dengan setiap langkah.
 • Rasa kaki anda dan fokus pada menjadi lebih berasas dengan setiap langkah.
 • Gunakan mantra semasa anda berjalan. Dengan setiap langkah membaca mantera ini: “Saya, tenang sekarang.”

  “Setiap kali anda menekankan anda memutuskan sambungan dari tubuh dan kuasa anda,” katanya. “Dapatkan lebih banyak alasan dengan meditasi berjalan.”

  6) Ambil rehat berteknologi lima minit.

  “Salah satu sebab utama yang kami tegaskan pada hari ini adalah teknologi,” kata Bernstein. Dan memang benar: bilakah anda tidak mengemas kini e-mel atau Instagram walaupun anda sedang cuba untuk ‘berehat’? “Beri diri anda rehat berteknologi lima minit sekali sehari dan gunakan lima minit untuk mengamalkan salah satu meditasi yang anda pelajari di sini,” katanya. “Lakukan trik nafas satu minit, pergi untuk meditasi berjalan atau cari damai di denyut anda-cuma matikan telefon anda, langkah jauh dari komputer dan buat ruang untuk kesunyian.”

  Untuk lebih banyak petua daripada Gabrielle, lihat buku laris buku New York Times, Keajaiban Sekarang

  Loading...