Alternatif Alternatif semula jadi – Alternatif Adderall

Salah satu soalan pertama yang sering saya tanya kepada pelanggan adalah apa yang, jika ada, ubat resep yang mereka ambil. Ubat-ubatan tertentu boleh mengurangkan nutrien dalam tubuh dan menyebabkan beberapa perubahan besar dalam biokimia anda. Apabila membina program pemakanan dan kesihatan, penting untuk mendapatkan maklumat ini. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini terdapat peningkatan yang ketara dalam bilangan orang yang telah memberitahu saya bahawa mereka mengambil Adderall. Adderall adalah ubat preskripsi amphetamine yang biasa digunakan untuk merawat ADD dan ADHD. Secara tiba-tiba, penggunaan Adderall juga kelihatan sebagai ubat pilihan untuk pelajar, ibu-ibu yang ditekankan dan ramai di syarikat korporat sebagai cara untuk meningkatkan kepekatan dan meningkatkan prestasi. Seperti banyak ubat amphetamine, apabila digunakan secara tidak betul, ia boleh menjadi sangat ketagihan. Berikut adalah beberapa cara semula jadi untuk mendapatkan tumpuan dan tenaga, ubat sans.

1) Makan ProteinAsid amino, yang terdapat dalam protein, digunakan untuk membuat neurotransmitter (bahan kimia di dalam otak) yang menjadikan anda berasa tenang, terfokus, teruja atau di mana sahaja di antara. Untuk mengoptimumkan fungsi neurotransmitter, makan makanan yang mengandungi spektrum penuh asid amino: ini termasuk ikan, daging sapi, ayam, telur, keju dan yogurt. Suplemen juga merupakan pilihan-asid amino seperti Tyrosine dan Phenylalanine boleh memberi manfaat, tetapi sila bercakap dengan seorang profesional kesihatan sebelum memasukkan ini atau sebarang suplemen lain ke dalam regimen kesihatan anda.

2) Optimalkan pencernaan-Membuat sistem penghadaman anda atau “usus anda.” Sebilangan besar neurotransmitter yang kami dibincangkan di atas dihasilkan dalam usus anda (sehingga 80%). Sekiranya anda memakan protein tetapi tidak dapat memecahkannya dengan betul, anda tidak akan mendapat apa-apa manfaat. Optimalkan pencernaan anda dan anda akan mengoptimumkan pengeluaran dan pengambilan hormon-hormon penting ini. Penyembuhan usus benar boleh mengambil masa beberapa bulan, tetapi anda boleh melakukan beberapa perkara mudah untuk bermula. Elakkan makanan yang biasanya merengsakan sistem pencernaan (gandum, jagung, soya), mengambil makanan tambahan enzim, mulakan hidangan anda dengan sesuatu yang pahit (bitters swedish, dandelion, arugula, jus lemon, cuka sari cuka), mengambil banyak kaya gelatin makanan (sup krim tulang atau gelatin), dan mengunyah makanan anda dengan teliti.

3) Pengurusan tekanan-Ini mungkin titik paling kritikal dalam senarai ini. Pengurusan tekanan harian adalah penting untuk mengimbangi badan dan minda. Anda tidak perlu bermeditasi selama tiga jam sehari, sama ada. Blok 10-15 minit dalam kalendar anda. Tiada e-mel, elektronik, dll. Pilih aktiviti yang anda nikmati tetapi tidak menekankan badan: membaca, melukis, melukis, menyulap, bermain instrumen, Tai chi, Qigong, yoga ringan / semua contoh hebat. Walaupun aktiviti seperti berjalan dan mengangkat berat boleh mengambil fikiran anda, mereka adalah katabolik, yang bermaksud mereka memecahkan badan anda dan mereka sebenarnya penekanan. Matlamat latihan pengurusan tekanan adalah meletakkan badan dalam keadaan tisu-bangunan (keadaan anabolik). Kesannya adalah kumulatif, jadi komit untuk tempoh 30 hari di mana anda akan melakukan ini setiap hari. Anda akan kagum dengan betapa santai dan tajam yang anda rasa.

4) Sembuh Adrenals anda / Perlahan-Salah tanda-tanda awal ketidaksuburan kelenjar adrenal adalah pemikiran mental yang lemah. Jika anda tidak mengingati perkara seperti yang anda gunakan atau anda tidak boleh memberi tumpuan untuk tempoh masa yang panjang (atau pendek), itu mungkin adrenal anda (bukan hakikat bahawa anda semakin tua). Dalam usia 20-an anda boleh bekerja keras, bermain keras dan bangkit kembali keesokan harinya tidak ada masalah. Ini adalah kerana kelenjar adrenal anda. Mereka menghasilkan kelas hormon yang kuat (glucocorticoids) yang memberi anda tenaga dan membuat anda berasa baik dan beroperasi pada tahap tinggi. Saya suka memanggil “tenaga palsu” ini kerana adrenals anda bekerja lebih masa untuk membantu anda pulih dan berfungsi. Pada satu ketika adrenal akan terbakar dan anda mula memerlukan lebih banyak kopi, tidur anda kurang tenang, anda mula sakit lebih kerap, dan kawan-kawan anda mungkin berfikir anda tidak boleh digantung lagi. Langkah pertama untuk memupuk adrenals anda adalah tidur. Pastikan anda mendapat 8 jam tidur. Langkah seterusnya adalah mengurangkan apa-apa tekanan – baik dalaman dan luaran. Mulakan makan makanan yang berkualiti tinggi, minum alkohol dua malam seminggu bukan empat, mempunyai dua minuman bukan lima … anda mendapat mata. Pengurusan tekanan harian setiap item tiga adalah kritikal.

5) Kopi– Ia dipanggil ubat penulis untuk alasan. Kita semua tahu kesepakatan dengan kopi-ia boleh membuat anda berasa waspada dan fokus tetapi ia membuat anda kembali untuk lebih. Jenis kopi yang anda minum dan apa yang anda masukkan di dalamnya adalah penting untuk mendapatkan dorongan tetapi tanpa kemalangan. Satu, minum kopi organik-ia adalah salah satu tanaman yang paling tercemar di luar sana. Dua, minum espresso atau Americano, kerana kurang kafein dan kurang keasidan. Tiga, tambahkan sedikit lemak ke kopi anda atau makan lemak dengan kopi anda (tambah mentega, minyak kelapa atau krim berat ke kopi anda atau mempunyai kacang, alpukat, sudu minyak kelapa atau mentega kacang di sebelahnya). Kandungan lemak mengikat kafein dan mengubah kopi anda menjadi produk yang dilancarkan. Ini biasanya dikenali sebagai “kopi peluru”. Saya tidak menggalakkan kopi sebagai tempat makan, tetapi penambahan lemak boleh memberi kesan yang bagus.

6) CacaoCacao tidak dapat merangsang otak dan akan membantu memupuk kreativiti dan fokus. Seperti kopi, berhati-hati untuk tidak menggunakannya terlalu dekat dengan waktu tidur dan pastikan anda tidak mempunyai lebih daripada beberapa keping perak bersaiz perak. Untuk pengalaman pertama saya dengan 100% Cacao Raw, saya makan seluruh bar pada pukul 10 malam – Saya naik sehingga jam 4 pagi, tetapi saya mempunyai senarai idea perniagaan baru dan beberapa lukisan yang menarik pada waktu pagi.

7) Minyak Ikan dan Lemak-Fish Oil mempunyai kesan yang mendalam pada otak-ia secara rutin digunakan dalam rawatan pelbagai gangguan mood. Kunci dengan minyak ikan adalah mencari jenama berkualiti tinggi dan menggunakan dos yang sesuai untuk berat badan dan matlamat anda. Lemak dalam minyak ikan boleh pergi tengik semasa pemprosesan dan dalam badan anda (jika diambil dalam kuantiti yang salah), jadi sangat penting untuk mendapatkan pembolehubah di atas betul. Lemak secara amnya bagus untuk otak. Ambil banyak lemak berkualiti tinggi dari kedua-dua tumbuhan dan sumber haiwan. Kacang, biji, alpukat, minyak kelapa, mentega yang diberi makan rumput, minyak dan minyak zaitun adalah pilihan yang sangat baik.

Steven Macari adalah ahli pemakanan dan pengasas SLVRBK Kesihatan dan tikar SLVRBK.

Loading...