The Handmaid’s Tale Season 2 Episode 1 Mock Execution Opening Scene is gebaseerd op echte vormen van foltering

�� Spoilers voor The Handmaid’s Tale Seizoen 2, aflevering 1, ‘Juni’ hieronder. ��

Auteur Margaret Atwood wijst daar regelmatig op The Handmaid’s Tale is geen werk van science fiction. Alles wat er in de dystopische wereld van Gilead gebeurt, is echt ergens in de geschiedenis gebeurd, ergens in de wereld. En de bloedstollende openingsminuten van de première van seizoen 2 zijn geen uitzondering.

Naarmate de aflevering vordert, lijkt het ambigue lot van juni aan het einde van de finale van seizoen 1 op de meest duistere manier opgelost te worden. Juni en een groep andere dienstmaagden worden gemuilkorfd en naar een mysterieuze locatie gedreven die Boston’s iconische honkbalveld, Fenway Park, blijkt te zijn. Daar wacht een rij stroppen op hen. In een pijnlijke, uitgebreide reeks blijft de camera hangen aan de hulpeloze terreur van de dienmeisjes, hun gezichten bevroren in de absolute zekerheid dat ze op het punt staan ​​te sterven – totdat de hendel eindelijk wordt getrokken en er niets gebeurt. Dit was een schijnuitvoering, nog een van de inventieve vormen van foltering van tante Lydia, maar ook een zeer reële methode die wordt toegepast door regimes in de wereld van vandaag.

beeld

Hulu

Shworunner Bruce Miller vertelde BAZAAR.com dat de inspiratie voor de scène voortkwam uit de vraag wat er realistisch zou gebeuren in een regime als Gilead, dat terreur moet zaaien zonder de handmaids en hun levensvatbare eierstokken te schaden. Zoals geïllustreerd door Tante Lydia’s “let it be be lesson” -toespraak direct daarna, kunnen mock-executies ook worden gebruikt om dankbaarheid en onderdanigheid te inspireren in gevangenen, die verwachten te worden gedood om op het laatste moment te worden gespaard.

“We hebben gekeken naar culturen die nu bestaan ​​zoals die van Gilead, en hoe ze mensen bedreigen, hoe ze mensen straffen – vooral mensen die ze fysiek geen pijn willen doen,” zei Miller, opmerkend dat schijnexecuties zijn gebruikt als een vorm van marteling voor honderden jaren. “Veel van onze mensen die gegijzeld werden in Irak, elke ochtend zouden ze ze eruit halen en doen alsof ze ze neerschieten. Ze zetten je op een rij en je zou geweren horen, je zou ‘één twee drie’ horen, en dan nemen ze je mee terug naar je kamer. ‘

Er zijn talloze voorbeelden uit de echte wereld van deze gruwelijke praktijk. De Britse computerexpert Peter Moore, die in 2007 in Irak werd ontvoerd en langer dan twee jaar in gevangenschap werd gehouden, liet weten dat hij en de vier bewakers die met hem waren meegevoerd, regelmatig werden geëxecuteerd, waardoor ze op hun knieën werden gelegd. geblinddoekt, een pistool op hun hoofden gericht en een ander wapen dat elders in de kamer wordt afgeschoten. ‘

Na zijn ontvoering in 2012 was de Amerikaanse journalist James Foley een van de vele gevangenen die door ISIS werden geëxecuteerd met schijnexecuties. Zijn voormalige celgenoot Didier Francois herinnerde zich “toen hij zag dat Foley, een katholiek, tegen een muur moest poseren alsof hij gekruisigd werd.” De Spaanse journalist Javier Espinosa, die in 2013 door ISIS-extremisten werd ontvoerd en zes maanden lang vasthield, zei dat zijn ontvoerders “Hadden er plezier aan elke dag hun meer dan 20 gijzelaars te vertellen dat ze onthoofd zouden worden.” Medewerkers van het terrorismebestrijding zijn tot besluit gekomen door het checken van videobeelden van ISIS-gijzelaars dat “sommige gevangenen compliant waren voordat ze werden gedood omdat ze al herhaaldelijke schijnexecuties hadden meegemaakt op camera.”

Zo visceraal schokkend als die openingsscène, The Handmaid’s Tale reist niet in sadisme omwille van zichzelf. Elke horror die in de show wordt weergegeven, laat iets echts zien over de wereld – seksuele slavernij, genitale verminking van vrouwen, schijnexecuties – en is des te krachtiger voor het.

Loading...