Wendi Murdoch dan Florence Sloan Movie – Bunga Salji dan Kipas Rahsia

wendi murdoch and florence sloan

Douglas Friedman

Di bawah lampu cerah Festival Filem Antarabangsa Cannes, dua tokoh willowy berjalan di bawah permaidani merah yang memakai gaun Dior yang mengalir. Mereka menyerang posisinya dengan Gwen Stefani dan Gavin Rossdale dan senyum mementingkan kepingan paparazzi yang menjerit nama mereka. Tetapi ini bukan dua bintang yang bersaing di Croisette; ini adalah Wendi Murdoch dan Florence Sloan dalam penjelmaan baru mereka di festival filem sebagai pengeluar yang mempromosikan filem pertama mereka, Bunga Salji dan Kipas Rahsia. Mengulas tempat kejadian adalah suami mereka yang sombong, media mogul Rupert Murdoch dan veteran Hollywood eksekutif Harry Sloan.

Diakui, pesta yang berkilauan di Cannes bukan jalan biasa untuk filem indie yang sebahagiannya dalam bahasa Cina subtitle. Tetapi tidak seperti isteri-isteri yang taat yang digambarkan dalam filem itu, epik sejarah yang menyerlahkan berdasarkan novel laris Lisa See yang mempunyai nama yang sama tentang persahabatan antara dua wanita pada abad ke-19 China, kedua-dua kekuasaan ini tidak menyusut violet. Sloan, seorang siswazah undang-undang yang berpendidikan tinggi, dan Murdoch yang berasal dari China, yang memegang M.B.A dari Yale dan bekerja sebagai eksekutif televisyen Corporation Corporation, digunakan untuk memegang sendiri. Dan mereka mempunyai perhatian yang kurang baik untuk pengkritik yang mengatakan bahawa mereka mempunyai kelebihan yang tidak adil kerana jawatan tinggi suami mereka. “Tidak kira apa yang saya lakukan, orang mengatakannya,” kata Murdoch, yang telah terang dan lucu tentang topik itu sejak dia tiba di New York selepas berkahwin dengan Murdoch 12 tahun yang lalu.

“Saya fikir andaian itu sangat mudah untuk Wendi kerana kedudukannya,” kata rakannya, Rita Wilson, yang pertama kali bertemu dengan Murdoch ketika dia tinggal di Los Angeles dan menggambarkannya sebagai “gadis gadis pintar jahat.” “Tetapi ia tidak mudah, dia sudah bersedia, dia komited untuk projek itu, dan apabila anda berada dalam kedudukan yang istimewa, setiap kali anda cuba melakukan sesuatu yang bebas dari kedudukan itu dan perkahwinan itu, ada banyak penelitian.”

Saya tidak dapat mengawal apa yang difikirkan oleh saya, “tambah Sloan ketika dia dan Murdoch minum teh hijau di Four Seasons Hotel New York City.” Ketika orang – khususnya pencinta buku – lihat ini, mereka akan tahu betapa banyak usaha ia. “

“Florence benar-benar menikmati kerja,” kata rakan rapatnya, Blaine Trump. “Saya perlu mengatakan bahawa saya terkejut apabila dia berkata bahawa dia akan membuat filem, ia adalah satu usaha yang besar, tetapi dia memilih cerita yang sempurna untuknya, dan dia bekerja keras dengannya. penasihat perniagaan genius. “

gambar

Sloan yang tersohor di dalam Hollywood apabila dia berpindah dari London selepas berkahwin dengan Harry Sloan pada tahun 2001. “Dia mempunyai aksen British yang sangat tepat,” kata isteri pengeluar Mike Medavoy, Irena, sambil mengingatkan ketika pertama kali mereka bertemu, “jadi saya menggambarkan wanita yang sangat konservatif ini, dan dalam perjalanannya, ia menjadi salah satu kawan saya yang paling disayangi, dan suami saya sangat menghormati dia, dia seorang yang luar biasa. ”

Walaupun mempunyai kepala yang stabil di bahu mereka, kedua-duanya juga tahu bagaimana untuk bersenang-senang. “Wendi begitu cepat dan tidak begitu politik, ia adalah gabungan yang hebat,” kata rakan Murdoch, Hugh Jackman, yang menanggung kosnya dalam filem bersama starlet Asia, Li Bing Bing dan Gianna Jun. gema Ivanka Trump.

Sloan dan Murdoch menjadi sahabat mereka ketika mereka bertemu lebih dari 10 tahun yang lalu, dan walaupun mereka tinggal di seluruh negara antara satu sama lain (Sloan di Los Angeles dan Murdoch di New York City), mereka berjaya bertemu hampir setiap bulan. Ia adalah semasa makan tengah hari di Hamasaku di Los Angeles Bunga Salji telah lahir. “Kami berdua telah membaca buku itu dan menyukainya,” kata Sloan. “Kami fikir seseorang harus membuat filem itu dan seseorang menjadi kami.” Setelah Sloan menyelidiki hak-haknya, mereka memenangkan berkat pengarang See. Langkah seterusnya adalah mengamankan Wayne Wang sebagai pengarah, yang paling terkenal The Joy Luck Club dan, seperti Sloan dan Murdoch, mempunyai akar Cina.

Ketiga-tiga mereka mempunyai visi yang sama untuk mencipta cerita Cina yang unik yang dapat diterjemahkan ke khalayak antarabangsa. “Banyak filem Cina tidak bergerak ke Barat,” kata Murdoch, “tetapi kami mempunyai pengarah hebat ini yang memahami kedua dunia dan dapat menceritakan kisah itu dengan cara yang dapat difahami oleh orang di seluruh dunia – seperti Slumdog Millionaire. Begitulah saya mahu membuat tanda saya dengan filem ini. “

Selepas mengawasi skrip – “Rupert membaca 22 versi,” kata Murdoch – mereka tiba di garis dua cerita dua pasang gadis di China moden dan abad ke-19 yang persahabatan dekatnya disebut laotong, atau saudara perempuan yang bersumpah. Secara tiba-tiba, dua pengeluar baru itu mendapati diri mereka menavigasi dunia permata, kontrak, dan hubungan dengan pegawai tempatan Shanghai. Tetapi mereka memeluk peluang untuk meletakkan semua kemahiran persuasi mereka untuk bekerja. Sloan mendapati dirinya menggunakan ijazah undang-undangnya, sehingga membuat kontrak membaca lewat, sementara Murdoch bekerja lebih berpotensi rakan kongsi yang lebih menarik sepanjang makan malam. “Semua orang bertanya kepada saya, ‘Wendi, kenapa kamu membuat filem? Filem yang sukar,'” kata Murdoch, ketawa sebelum semakin serius. “Tetapi membuat filem di China lebih sukar, ia sangat mencabar.”

LIHAT PAGE DUA >>

Gambar oleh Douglas Friedman

wendi murdoch

Peter Foley / EPA / Landov

“Tidak ada tunggangan percuma untuk mereka yang ini,” kata Jackman. “Dan jika ada yang fikir mereka pergi ke filem itu bekerja dengan Wendi dan berfikir, ‘Oh, saya harus mendorongnya sedikit sebagai pengeluar,’ mereka salah, dia tahu apa yang dia lakukan.”

Dalam gaya indie tradisional, Murdoch dan Sloan mendapat tangan mereka kotor, melakukan segala-galanya daripada berkhidmat teh cawan teh dari perkhidmatan kerajinan untuk menyusunnya dengan krew pada menembak pertengahan musim sejuk di bandar kecil Hengdian di pedesaan Cina. “Kami tidak mempunyai treler, kami tidak mempunyai pemanas, dan kami hanya duduk di luar dan cuba memanaskan badan dengan minum kopi segera. Hotel-hotel itu benar-benar asas, dan kami hanya makan nasi dan sayur dari petani tempatan,” katanya. Murdoch. “Tetapi ini pengalaman yang hebat.”

Mereka juga mengorbankan pakaian mereka sendiri untuk jabatan almari pakaian: Semuanya dari selendang hingga jaket dari punggung mereka berakhir di dalam filem. Kedua-duanya juga membuat beberapa panggilan kepada rakan industri fesyen untuk mendapatkan jenama seperti Yves Saint Laurent, Tom Ford, Dior, Louis Vuitton, Chanel, dan Christian Louboutin untuk membantu berpakaian pelakon, yang sejak kebelakangan ini membesar. Bagi tabiat belian mereka sendiri, para wanita berkongsi kebencian untuk membeli-belah di kedai-kedai, memilih untuk menghantar barangan terus ke rumah atau membeli-belah dalam talian di laman-laman seperti Net-A-Porter. Walaupun Sloan nikmat lebih banyak kepingan berstruktur dari Miu Miu, YSL, Gucci, dan Carven, Murdoch sering dijumpai dalam poket feminin dari Lanvin, Thakoon, dan Prabal Gurung.

Untuk Sloan, penggambaran di Shanghai adalah rendaman ke dunia datuk dan neneknya, manakala untuk Murdoch, ia adalah kemunculan semula jadi. Murdoch telah melakukan perjalanan ke China secara teratur, walaupun ia adalah terutamanya untuk mengawasi kerja di rumahnya di Beijing, yang dilengkapi dengan kepalanya oleh pedagang Perancis, Christian Liaigre, kegemaran kedua wanita. Baru-baru ini selesai selepas pengubahsuaian yang panjang, ia adalah tradisional siheyuan dengan halaman pusat yang disandingkan dengan reka bentuk moden yang bergaya Liaigre.

Bagi kedua-dua wanita, mencari hiasan hiasan di Shanghai menjadi lencongan menyeronokkan dari tekanan penggambaran, seperti meneroka galeri seni di bandar; kedua-dua pengumpul serius seni kontemporari Cina. Kegemaran termasuk Zhang Huan, Li Songsong, dan Zeng Fanzhi. Sloan ketawa pembeliannya, “Suami saya berkata, ‘Saya fikir awak bekerja.'”

gambar

Sementara dua anak lelaki Sloan, Christopher dan Alexander, berusia 20 tahun, anak perempuan Murdoch, Grace, sembilan, dan Chloe, lapan, yang menghadiri sekolah swasta di Manhattan, dimasukkan ke dalam jadual penangkapan. Gadis-gadis dwibahasa sudah biasa dengan perjalanan ke China, di mana mereka menghabiskan banyak rehat. Murdoch berkata, “Saya bukan jenis Tiger Mum, yang jelas berbeza dari cara saya membesar, tetapi kami berusaha untuk mendapatkan yang terbaik dari kedua-dua dunia, kami mempunyai cinta yang sukar, tetapi kami juga mempunyai sempadan.” Dia mempunyai kepercayaan yang kuat – dan salah seorang daripada mereka tidak memusnahkan anak-anaknya, yang merupakan cabaran bagi gadis-gadis yang membaptis di Jordan tahun lalu telah dihadiri oleh Rania Queen, Nicole Kidman, Tom dan Kathy Freston, Trump, dan Jackman. “Kami mempunyai tugas untuk mereka: membersihkan anjing itu, membuat katil, menetapkan meja,” kata Murdoch. “Adalah penting bagi mereka untuk disiplin dan untuk menyekat – untuk tidak selalu mendapat apa yang anda mahu.” Gadis-gadis mempunyai jadual yang luar biasa dari ekstrakurikuler, yang di samping Cina termasuk Perancis dan Sepanyol, serta piano dan biola di atas kerja sekolah biasa mereka.

“Saya tidak meletakkan mereka seperti ibu bapa dan ibu bapa Cina yang lain – ia tidak pernah cukup baik, nombor dua itu tidak cukup baik dan anda perlu menjadi nombor satu, anda perlu berusaha lebih keras,” kata Murdoch. “Saya menggalakkan mereka dan memuji mereka.” Rupert Murdoch sama-sama prihatin; dia membaca tajuk berita akhbar kepada anak-anak perempuannya semasa sarapan dan membincangkan berita hari ini. Dia sering membawa mereka ke tempat kerja. Sesungguhnya, ketika dia ditinggalkan untuk bertindak sebagai househusband pada beberapa titik semasa Bunga Salji menembak, dia mengambil gadis-gadis itu ke jurnal dinding jalan pejabat pada hujung minggu.

Tetapi Rupert Murdoch dan Harry Sloan bukan satu-satunya yang bersorak dari luar. Semua orang dari Brian Grazer kepada Arianna Huffington menawarkan nasihat mereka. “Saya sangat bertuah kerana mempunyai peluang untuk bertanya kepada orang-orang hebat seperti itu,” kata Murdoch.

Sloan dan Murdoch sudah menantikan projek mereka yang akan datang. “Kami sangat gembira dengan hasil filem ini,” kata Murdoch sambil tersenyum lebar. “Anda tidak tahu apa produk akhir, tetapi kami sangat gembira. Ini adalah usaha pasukan yang hebat.” Dan akan ada lebih banyak lagi daripada syarikat pengeluaran baru mereka, Big Feet. Seperti yang ditunjukkan Sloan, “Di China, ini juga bermakna langkah pertama.”

Loading...