The Tale Handmaid’s Season 2 Episode 1 Mock Execution Opening Scene Is Based on Real Form of Porture

�� Spoiler untuk Kisah Handmaid’s Musim 2 Episod 1, “Jun,” di bawah. ��

Pengarang Margaret Atwood kerap menunjuk itu Kisah Handmaid’s bukan kerja fiksyen sains. Segala-galanya yang berlaku di dunia Gilead dystopian telah benar-benar berlaku pada suatu masa dalam sejarah, di suatu tempat di dunia. Dan minit pembukaan darah pada musim perdana Musim 2 ini tidak terkecuali.

Apabila episod itu memuncak, nasib Jun yang jelas pada akhir musim 1 Musim seolah-olah akan diselesaikan dengan cara yang paling gelap. Jun dan sekumpulan wanita lain menjadi muzzled dan digiring ke lokasi yang misterius yang ternyata menjadi bidang besbol ikonik Boston, Fenway Park. Di sana, deretan nooses menanti mereka. Dalam urutan yang menyakitkan, diperpanjang, kamera berpindah ke pengganasan yang tidak berdaya, dan wajah mereka beku dengan kepastian mutlak bahawa mereka akan mati-sehingga tuas akhirnya ditarik dan tiada apa yang berlaku. Ini adalah satu pelaksanaan yang mengejek, namun satu lagi bentuk penyeksaan Bibi Lydia, tetapi juga cara yang sangat nyata yang digunakan oleh rejim di dunia hari ini.

gambar

Hulu

Shworunner Bruce Miller memberitahu BAZAAR.com bahawa inspirasi untuk kejadian itu keluar daripada bertanya apa yang akan berlaku secara realistik dalam rejim seperti Gilead, yang perlu menjana keganasan tanpa benar-benar memudaratkan wanita dan ovari mereka yang berdaya maju. Seperti yang digambarkan oleh ucapan Bibi Lydia “biarlah ini menjadi pengajaran” selepas itu, hukuman mati-matian juga boleh digunakan untuk mengilhami rasa syukur dan tunduk kepada tawanan, yang mengharapkan untuk dibunuh hanya untuk diselamatkan pada momen terakhir.

“Kami melihat ke dalam kebudayaan yang wujud sekarang seperti Gilead, dan bagaimana mereka mengancam orang, bagaimana mereka menghukum orang – terutamanya orang yang mereka tidak mahu menyakiti secara fizikal,” kata Miller sambil menyatakan bahawa hukuman maut telah digunakan sebagai satu bentuk penyeksaan selama beratus-ratus tahun. “Ramai orang kita yang telah disandera di Iraq, setiap pagi mereka membawa mereka keluar dan berpura-pura menembak mereka. Mereka menyatukan anda, dan anda akan mendengar senjata, anda akan mendengar ‘satu dua tiga’, dan kemudian mereka membawa anda kembali ke bilik anda. “

Terdapat banyak contoh dunia sebenar amalan mengerikan ini. Pakar komputer Britain, Peter Moore, yang diculik di Iraq pada tahun 2007 dan ditahan selama lebih daripada dua tahun, mendedahkan bahawa dia dan empat pengawal keselamatan yang ditawan bersama-sama dengannya telah menjalani hukuman mati secara biasa, yang melihat mereka “diletakkan di atas lutut, ditutup mata, pistol menunjuk ke kepala mereka dan pistol lain menembak mati di tempat lain di dalam bilik. ”

Berikutan penculikannya pada tahun 2012, wartawan Amerika James Foley adalah salah satu daripada banyak tahanan yang dikenakan hukuman mati oleh ISIS. Bekas seludaranya, Didier Francois teringat “melihat Foley, seorang Katolik, terpaksa menimbulkan tembok seolah-olah dia disalibkan.” Wartawan Sepanyol Javier Espinosa, yang telah diculik oleh pelampau ISIS pada tahun 2013 dan diadakan selama enam bulan, berkata bahawa penculiknya “Dengan senang hati memberitahu lebih daripada 20 orang sandera setiap hari bahawa mereka akan dipenggal.” Para pegawai kaunter keganasan telah membuat kesimpulan dari meneliti rakaman video tuan rumah ISIS bahawa “beberapa tawanan muncul patuh sebelum dibunuh kerana mereka telah menghadapi hukuman mati yang mengulangi kamera. “

Seperti yang secara mendadak menggangu sebagai kejadian pembukaan itu, Kisah Handmaid’s tidak trafik dalam kesedaran untuk kepentingannya sendiri. Setiap seram yang digambarkan dalam pameran itu menyoroti sesuatu yang nyata mengenai perhambaan seksual dunia, pelucutan alat kelamin perempuan, pelecehan seksual-dan semua yang lebih kuat untuknya.

Loading...