Teori ‘Permainan of Thrones’ meramalkan Arya akan membunuh Littlefinger

Amaran: Pos ini mengandungi spoiler untuk Game of Thrones Musim 7 Episode 6, “Beyond the Wall.”

Peminat adik-beradik Stark tidak gembira selepas episod malam Ahad Game of Thrones. Selepas reuni yang lama ditunggu-tunggu dalam episod sebelumnya, semuanya kelihatan baik-baik saja di antara mereka-sehingga Arya mendapati surat Sansa menulis kepada Robb dari King’s Landing kembali pada Musim 1. Para saudara perempuan bertengkar berulang kali atas kesetiaan mereka, dan dalam konfrontasi terakhir, Arya tampak untuk mengancam Sansa dengan pisau.

Seperti yang menyayat hati kerana melihat adik-beradik kegemaran menunjukkan, menurut satu teori peminat, adegan ini mungkin telah mendedahkan butiran kecil mengenai pelan rahsia yang mungkin dari Arya.

Untuk rekod yang cepat, Sansa menemui sebuah beg yang dipenuhi wajah Arya di bilik tidurnya. Arya memberitahunya bahawa dia mendapat mereka semasa latihannya dengan Lelaki Tidak Mampu dan memberitahu Sansa tentang “permainan wajah,” yang membantu dia menentukan sama ada seseorang berbohong. Arya memegang pisau Littlefinger memberikan Bran kembali dalam Episod 4 dan berjalan menuju Sansa dengannya-untuk sesaat, anda fikir dia akan menikamnya. Tetapi pada saat-saat akhir, dia menghidupkan pisau untuk menghadapi dirinya sendiri, dengan hambanya menuju Sansa.

Ricatta pengguna Reddit menunjukkan Arya telah bermain permainan wajah dengan Sansa sejak kembali ke Winterfell. Mengikut teori ini, sikap baru Arya terhadap Sansa kebanyakannya merupakan perbuatan. Dia tidak menghidupkan kakaknya-dia cuba melihat kesetiaan Sansa terletak dan apa yang paling penting baginya. Ini semua adalah sebahagian daripada rancangan yang lebih besar untuk menurunkan Littlefinger:

Apabila Sansa menemui dan menanya Arya tentang wajahnya, Arya mencadangkan mereka memainkan “permainan wajah” di mana seseorang cuba membuat kebohongan itu seperti kebenaran, jika dia menangkap bohong maka dia menang. Jelas sekali, Arya baik pada permainan ini dan Sansa tidak. Oleh itu, Arya dapat mengetahui jika Sansa cuba membuat kebohongan itu seperti bunyi kebenaran. Jadi, saya fikir apabila Arya sedang bergaduh dengan Sansa, dia sedang bermain permainan wajah, cuba untuk melihat di mana hati Sansa benar-benar. Kemudian, Arya terus mengatakan bahawa dia boleh hidup di kulit seseorang, yang dia perlukan adalah wajahnya. Untuk memecahkan ketegangan, dia menyerahkan bilah Sansa Littlefinger, dengan bilah yang menunjuk ke arah dirinya. Saya rasa ini adalah Arya yang menunjukkan kepercayaannya kepada Sansa, tetapi mungkin pada masa yang sama memberitahu dia siapa bahaya sebenar.

Walaupun Sansa tidak mahu memainkan peranan dalam permainan Arya, pengguna Reddit berpendapat dia mungkin bermain tanpa menyedari. Kata-kata misteri Arya boleh menjadi mesej kepada Sansa bahawa dia telah memerhatikannya sejak dia tiba di Winterfell. Jika itu benar, pilihannya untuk menyerahkan pisau kepada Sansa bukannya menikamnya boleh menunjukkan Arya akhirnya percaya kepadanya-bahawa Sansa melepasi permainan. Seperti yang ditunjukkan oleh ricatta, Arya mungkin melewati pisau itu kepada Sansa sebagai menunjukkan solidariti terhadap ancaman yang lebih besar-Littlefinger.

Semasa kejadian itu, Arya memberitahu Sansa, “Dunia tidak hanya membenarkan gadis memilih apa yang mereka akan. Tetapi saya boleh, sekarang. Dengan muka, saya boleh memilih. Saya boleh menjadi orang lain, bercakap dengan suara mereka, hidup di dalam kulit mereka. Saya juga boleh jadi anda. “Sebagai ancaman seperti ini, menonton pemandangan dengan pengetahuan bahawa Arya boleh memasak rancangan membuatnya kelihatan kurang seperti ancaman dan lebih seperti Arya memberi amaran kepada Sansa untuk menjaga matanya terbuka.

Jadi mengapa Arya mahu membunuh Littlefinger? Walaupun dia tidak berada dalam senarai rasminya, peminat menganggap dia akan melepaskannya tidak lama lagi. Inilah yang dikatakan oleh teori ricatta yang lain:

Sansa jelas tahu bahawa Littlefinger itu menipu dan berbahaya, tetapi tidak dapat melakukan apa-apa mengenainya kerana dia mempunyai kesatria di lembah. Sekiranya Arya membunuh Littlefinger dan menggunakan wajahnya untuk menyamar dirinya, Sansa masih boleh mendapat sokongan dari lembah itu dan dia tidak perlu bimbang tentang Littlefinger yang cuba membahagikan Starks. Selepas semua “serigala tunggal mati, tetapi pek itu bertahan.”

Sejak Musim 1, Tuhan Baelish-AKA Littlefinger-telah mencipta reputasi dirinya sebagai menyelinap diri dengan cinta kepada wanita Stark, termasuk ibu pejabat Catelyn Stark dan, lebih baru-baru ini, Sansa. (Dan oh ya, dia berkomplot untuk membunuh Ned Stark.) Sansa tahu Littlefinger tidak boleh dipercayai, tetapi dia menyimpannya kerana dia bertanggungjawab terhadap kesatria Vale, yang kini melindungi Winterfell.

Adegan ini antara adik-beradik itu mungkin cara Arya untuk memberitahu Sansa bahawa dia mempunyai rancangan untuk Littlefinger (dia adalah orang yang memberikan pisau kepada Bran di tempat pertama, untuk memenanginya). Jika teori ricatta menjadi kenyataan, dan Arya menggunakan kemahirannya untuk membunuh Littlefinger dan menyamar sebagai dia, dia akan dapat mengekalkan sokongan kesatria Vale dan memusnahkan apa-apa rancangan yang dia ada untuk membahagikan House Stark. Bukan sahaja ini bermakna Sansa akan bebas dari lelaki setengah baya yang mengerikan yang mengejarnya selama enam musim yang lalu, tetapi House Stark akan mengelakkan sebarang konflik yang tidak baik atau pelan penyesalan yang licik yang berpotensi membawanya merosakkan.

Loading...