Betty Gilpin Talks Glow Season 2, Perjuangan Debbie dengan Ruth dan #MeToo Movement

Spoiler for Season 2 of Bersinar di bawah.

Sepanjang Musim 2 Bersinar, Debbie Betty Gilpin muncul sebagai watak yang paling menarik, berlapis, dan sering mengecewakan Netflix. Sekarang dipisahkan dari suaminya yang tidak beriman dan memeluk peranan baru yang lebih kuat sebagai penghasil siri dalam satu siri, Debbie dalam banyak cara dibebaskan.

“Saya fikir Debbie percaya dunia apabila memberitahu dia bahawa dia adalah watak dalam cerita orang lain, dan dia harus menjadikan hidupnya sebagai permen lengan,” kata Gilpin BAZAAR.com. “Buat pertama kalinya, dia menyedari itu tidak benar sama sekali. Gabungan kehidupan peribadinya, dan pekerjaan wanita yang sentris itu datang kepadanya, dan pemberdayaan yang dia jumpai dalam gusti, semuanya telah membiarkannya bermimpi dengan cara yang tidak diizinkannya sebelum ini. “

Itulah yang dikatakan oleh Debbie yang melampau di bahagian luar banyak pergolakan dalaman, dan musim baru melihat perjuangannya dengan kehidupannya sebagai seorang ibu tunggal, tidak menghormati pekerjaan walaupun tajuk barunya, dan hubungannya dengan bekas sahabatnya Ruth (Alison Brie). BAZAAR.com terperangkap dengan Gilpin untuk membincangkan perjalanan Debbie’s Season 2, yang “cathartic” Debbie / Ruth menyerang di hospital, dan kenapa bekerja pada set yang dikuasai wanita menjadikannya pelakon yang lebih baik.

Harper’s BAZAAR: Salah satu adegan pertama Debbie dalam musim baru ialah dia berunding dengan kontraknya dengan seorang lelaki dan meminta untuk dibayar apa yang patut dia sebagai produser. Ini menarik kerana mungkin hampir sukar bagi dia untuk mempunyai perbualan yang sama hari ini, betul?

Betty Gilpin: Sudah tentu. Saya fikir kami berhasrat untuk mempercayai bahawa kerana ada begitu banyak tempat untuk wanita, walaupun kesepakatan itu bersifat curang atau anda mendapat keuntungan, anda lebih baik menutup dan berurusan dengannya, kerana ada sepuluh wanita di belakang anda dengan senang hati akan mengambil kesepakatan yang curang itu-hanya untuk mendapatkan satu tempat itu. Dan saya fikir ada perkara yang berlaku hari ini di mana kita sedar, okay, jika kita semua berani dan bersuara pada masa yang sama, kita tidak boleh diganti atau dibuang. Tetapi pada tahun 1985, menjadi berani dan bersuara sebagai seorang wanita tidak seperti dalam gaya.

gambar

Netflix

HB: Episod 4 adalah satu perkara penting bagi Debbie, yang bergelut dengan ibu tunggal serta tanggungjawabnya sebagai pengeluar, dan dia menjadi hampir manik dalam perjalanan perjuangan itu.

BG: Saya suka episod itu begitu banyak, kerana sementara Debbie dalam kehidupannya bekerja mencuba identiti ini yang berani, dan bersuara, dan kaki depan dalam usaha untuk menguasai, segala sesuatu yang mengelilingi kehidupan pribadinya adalah kekacauan total. Terdapat banyak wanita yang saya tulis sebagai, “Oh, Tuhan, dia jelas telah bersama-sama,” dan saya perlu belajar semula pelajaran setiap kali itu … anda tahu, kita semua menangis di bilik mandi kita! Malah wanita dengan losyen $ 200 dan kening yang sempurna menangis di bilik mandi mereka. Saya suka meneroka itu, dan saya suka bagaimana Debbie gila dalam episod itu! Itu yang benar-benar membolehkan anda melihat ke dalam fikirannya yang benar-benar gila.

gambar

Netflix

HB: Selepas Ruth dilecehkan oleh eksekutif rangkaian dan bercerita di Debbie, sambutan Debbie pada dasarnya mengatakan bahawa dia sepatutnya pergi bersama-sama dengannya: “Suatu kali anda menutup kaki anda, kami semua mendapat fuck.” masa bergaduh; apakah reaksi anda apabila anda membaca adegan itu?

BG: Saya sangat marah, dan sangat kecewa dengan Debbie! Saya fikir tuhan, kini kita menjadikannya penjahat. Tetapi kemudian saya benar-benar duduk bersamanya dan saya fikir tidak, ini mungkin apa yang akan berlaku. Kami telah melihat sekilas ke dalam apa dinamik persahabatan mereka seperti sebelum [Ruth tidur dengan suami Debbie], dan sementara Debbie dalam banyak cara adalah alpha dalam persahabatan mereka dan seolah-olah mempunyai semuanya bersama, saya rasa harga diri Ruth adalah di tempat yang lebih tinggi daripada Debbie. Saya fikir Debbie mempunyai keyakinan diri yang lebih tinggi daripada Ruth, tetapi rendah diri, dan saya fikir ia mengancam Debbie pada masa itu. Apabila dia mendengar apa yang dilakukan oleh Ruth, dan bahawa Ruth meninggalkan bilik hotel apabila ia berlaku, saya fikir dia segera memikirkan situasi yang dia, Debbie, telah masuk, di mana dia tidak membuat pilihan itu untuk berdiri sendiri. Dan saya fikir dia merasa bersalah, dan memalukan mengenainya, dan membawanya kepada Ruth. Beliau bukan raksasa anti-feminis, dia hanya mempunyai pengalaman ini sendiri, dan mendengar bahawa ada pilihan untuk keluar dari bilik itu, saya rasa sangat rumit untuk Debbie.

“Suara gaun lelaki itu sangat kuat sehingga ia boleh menghantar seorang wakil kecil untuk hidup di dalam otak anda sendiri dan memberitahu anda bagaimana anda harus menghargai diri sendiri.”

HB: Saya sangat kecewa kerana penonton juga, tetapi reaksi Debbie berasa semulajadi, dan ia bergema beberapa tindak balas yang telah kita dengar kepada pergerakan #MeToo.

BG: Suara pandangan lelaki itu sangat kuat, ia boleh menghantar seorang wakil kecil untuk hidup di dalam otak anda, untuk memberitahu anda apa yang patut anda lakukan, dan bagaimana anda harus menghargai diri sendiri, dan tindakan yang tidak bernilai menyebabkan kekecohan. Saya fikir terserah kita untuk membunuh wakil itu dalam otak kita sendiri. Saya tahu saya cuba melakukannya setiap hari. Mungkin cucu-cucu kami tidak akan sama sekali.

HB: Debbie juga merasa wajar dalam tindak balasnya kerana dia mempunyai carte blanche yang tidak terbatas untuk menjadi sama buruknya kepada Ruth seperti yang dia mahu, bukan? Kerana Ruth melakukan sesuatu yang tidak dimaafkan …

BG: Betul, dan saya fikir Debbie terasa begitu hilang dalam banyak bidang dalam hidupnya yang memalukan, dia melihat interaksinya dengan Ruth sebagai tempat untuk mendapatkan kuasa dan merasa kurang seperti dia berada di dasar telaga. Menempatkan Ruth ke bawah, atau membuat Ruth kehilangan tarikhnya, ini adalah cara manipulatif untuk Debbie tidak merasa bersendirian dan dilupakan oleh dunia.

HB: Dan kemudian idea carte blanche itu dicabar dalam Episod 6, apabila Debbie memecahkan pergelangan kaki Ruth!

BG: Ya, dan pencipta dan Ali dan aku membincangkan sama ada atau tidak itu sekarang meletakkan mereka pada tahap yang sama! Saya sangat seperti ‘Ia adalah kemalangan! Debbie tidak bermaksud untuk melakukannya! Ruth masih mengkhianati dia! “Kami bertentangan dengan bercakap mengenainya, tetapi apa yang hebat adalah bahawa [memecahkan pergelangan kaki] akhirnya memaksa kedua-dua mereka untuk mempunyai perlawanan menjerit bahawa mereka mungkin sepatutnya setahun yang lalu.

Penggambaran bahawa perjamuan bilik hospital terasa begitu baik, kerana saya suka bertindak dengan Alison, dan kami hanya mempunyai dua adegan dalam juruterbang di mana kami berkawan. Kedua-dua adegan itu adalah satu-satunya masa yang kita dapat saling melihat di mata dan bermain; selepas itu, setiap adegan kita tidak boleh benar-benar membuat hubungan mata. Jadi akhirnya ada adegan di mana kita benar-benar melihat satu sama lain, sungguh-sungguh bercakap antara satu sama lain tanpa tembok antara kita-sementara itu dahsyat dan buruk dan mengganggu sebagai adegan, ia juga begitu katathik.

gambar

Netflix

HB: Saya ingin tahu bagaimana perasaan anda tentang Sam (Marc Maron), kerana saya bergelut dengannya musim ini. Dia dibingkai seperti disukai, tetapi kelakuannya terhadap banyak wanita memang dipersoalkan, terutamanya berdasarkan perbualan seksual. Apa yang anda ambil?

BG: Awak tahu, saya sangat suka Sam. Saya fikir ramai lelaki dalam perniagaan ini semacam menyusun sendiri Goodfellas fantasi di tempat kerja, di mana mereka dapat menjadi ruangan apa pun yang mereka ada. Ramai lelaki-dari presiden semasa kita, kepada guru edisi pemandu saya-membuat fantasi mafia mereka sendiri di mana-mana tempat kerja mereka, dan kepada saya kunci adalah memikirkan apa yang ada di belakang fasad itu. Adakah ia sociopath pemangsa? Atau adakah budak lelaki berusia 13 tahun yang sebenarnya ingin dikasihi? Saya fikir Sam adalah yang terakhir, dan ketika dia sangat seksis dan mengatakan perkara-perkara yang dikesali, saya fikir ada seorang feminis di sana menunggu untuk dilahirkan! Saya fikir Sam berada di sekeliling semua wanita di tempat kerja, yang mempunyai rakan sekerja wanita dengan idea dan pendapat, adalah perkara baru untuknya. Jadi saya ingin memberi sedikit masa untuk mencerna itu, dan mengubah fikirannya tentang wanita, tetapi jika dia masih seksis oleh Musim 4? Mari kita tulis dia.

HB: Dengan asumsi Musim 3 berjalan maju, bagaimana pendapat anda akan dilakukan oleh Debbie di Vegas?

BG: Sekiranya saya adalah kawan Debbie, saya berharap dia mendapat keamanan dan makna di Vegas, dan hanya menjalani kehidupan yang tenang. Tetapi sebagai seorang pelakon yang bermain Debbie, saya mahu dia mencuba semua ubat hallucinogenic, tidur dengan orang yang salah, membuat pilihan yang dahsyat, dan terus menjadi gila, kerana itu adegan-adegan yang saya suka bermain.

HB: Saya suka anda Lenny Letter deskripsi semua wanita yang berbeza ini di dalam otak anda; orang yang hidup di dalam kita dan “mengambil roda” pada momen yang berbeza dalam kehidupan kita. Bagaimanakah cara bermain dalam proses akting anda??

BG: Itulah bagaimana saya mendekati peranan: Saya berfikir tentang apa yang wanita berada dalam otak watak ini, dan mana antara mereka mengambil roda pada satu titik tertentu. Saya fikir banyak mengenai “wanita otak Debbie,” dan adegan itu di juruterbang di mana Debbie masuk dan menghadapi Ruth di dalam cincin yang memegang bayinya? Atau tempat kejadian hospital dalam Episod 7? Itu kepada saya adalah Debbie Yunani! Saya mempunyai semua imej-imej ini di telefon bimbit saya di Medea, dan di tempat kejadian saya berdiri di sana dengan tan semburan dan ada lelaki memegang mic boom, tetapi saya cuba menjadikannya sebagai hantu-y dan bahasa Yunani yang mungkin.

Apabila Debbie bermain Liberty Belle dalam persembahan, saya membayangkan bahawa Debbie mungkin merasakan watak seperti yang saya lakukan: dia adalah sejenis surat cinta yang membenci bagaimana dunia melihat saya kadang-kadang. Secara bijak, saya telah mengikuti ujian untuk banyak jenis Barbie, di mana saya dijangka hanya menjadi … boobs yang tersenyum. Dan Liberty Belle adalah semacam twist pada itu, kerana walaupun dia tersenyum buah dada, dia juga benar-benar gila! Saya akan sentiasa tidak menerima panggilan balik untuk bahagian-bahagian itu, kerana saya akan cuba untuk menaburkan kegilaan ke dalam peranan-peranan di mana kegilaan tidak diminta. Jadi untuk saya, Liberty Belle adalah surat cinta kepada fantasi gadis Amerika ini, apabila saya fikir kita semua menyedari bahawa walaupun gadis Amerika semua yang sempurna adalah dua cara peristiwa hidup dari memakan tupai di sebuah kereta bawah tanah.

gambar

Netflix

HB: Cabaran fizikal peranan ini sangat spesifik dan melampau; bagaimana anda berurusan dengan itu?

BG: Saya berfikir bahawa dalam setiap profesion, orang pergi bekerja dan di rumah memandu mereka membanting penumbuk mereka ke dalam stereng berkata, “Lebih banyak lagi yang boleh saya lakukan, tugas ini tidak membiarkan saya melakukan semua perkara yang saya boleh lakukan … “Dalam tugas ini, saya benar-benar melakukan semua perkara yang boleh saya lakukan! Ia adalah satu hadiah, dan begitu jarang, dan saya mungkin tidak akan pernah lagi, dan ya, ia benar-benar meletihkan! Tetapi saya sangat bersyukur dan di sini untuknya.

Bertindak sudah semacam perkara yang pelik, tidak sihat untuk dilakukan ke badan anda. Anda meyakinkan diri sendiri bahawa ada kecemasan yang berlaku, orang ini mengkhianati kami, sekarang kami sangat gembira, kini kami sangat sedih, kini kami akan mengambil satu jam tidur … Ia sudah terasa seperti sentiasa memberitahu tubuh anda ada beruang di dalam bilik apabila tidak ada. Dan kemudian bergelut, anda benar-benar membanting tulang anda ke tanah. Pada hari tertentu, saya sama ada memberitahu badan saya bahawa kita perlu menangis sekarang kerana kecemasan sedang berlaku, atau saya sengaja membanting tulang belakang saya ke lantai. Saya hanya menghabiskan masa hujung minggu Mahkota dan menatap langit-langit yang cuba sembuh, dan kemudian melakukannya sekali lagi! Tetapi ia adalah pekerjaan yang paling besar di dunia.

“Saya fikir kita semua menyedari bahawa walaupun gadis Amerika yang sempurna adalah dua cara peristiwa hidup dari makan tupai di dalam sebuah kereta kecil.”

HB: Adakah bekerja pada set kebanyakan wanita membuat perbezaan?

BG: Apa yang saya benar-benar perasan tentang bekerja untuk wanita adalah lebih mudah bagi saya untuk yakin. Saya pernah berfikir saya telah diskrukan, kerana set filem hanya kondusif untuk satu jenis keperibadian: seseorang yang mempunyai keyakinan untuk mewujudkan persekitaran yang selesa untuk diri mereka sendiri. Pada Bersinar, Saya menyedari betapa banyak masa yang saya telah membazirkan pada set lain kerana saya tidak selesa, dan oleh itu semua pintu keluli ini ke pusat kreativiti saya telah ditutup-bahu saya naik ke telinga saya dan saya hanya berada di tempat yang takut. Apabila anda yakin bahawa anda mempunyai bilik, dan yakin bahawa anda tidak perlu memenangi sesiapa pun atau uji bakat untuk tugas yang anda miliki, anda boleh melakukan apa sahaja yang anda perlu lakukan untuk menjadi pelakon terbaik yang mungkin. Dalam persekitaran yang dikuasai wanita, saya hanya melihat betapa lebih tenang dan yakin saya, dan semua laluan di otak saya dibuka; idea untuk adegan, atau risiko yang mungkin saya ambil dalam pukulan ini. Ia seperti bagaimana anda seorang penyanyi yang lebih baik di bilik mandi daripada anda di hadapan orang-apa sahaja yang diperlukan untuk merasa seperti anda berada di bilik mandi anda, secara kreatif bercakap, saya fikir itulah sihir.

Musim 2 tahun Bersinar boleh didapati di Netflix sekarang.

Contents

Loading...