Faedah Diet Paleo Mediterranean – Cara Cari Diet Terbaik

gambar

Paola Kudacki

Paleo, Vegan, Vegetarian, Atkins, Mediterranean, Zon, DASH, TLC, dan sebagainya. Ini hanya beberapa dari banyak diet di sana, mungkin anda telah mencuba salah satu, mungkin anda telah membaca tentang satu atau mungkin kawan anda kehilangan berat badan pada satu Topik yang paling baik adalah diet yang diperdebatkan dengan hangat. Yang satu ini mempunyai terlalu banyak daging merah, yang satu ini mempunyai buah yang terlalu banyak, yang satu ini terlalu rendah lemak, dan lain-lain. Yang dikatakan terdapat satu “diet” di luar sana yang telah melarikan diri dan hanya mungkin “yang terbaik” -dengan beberapa tweak kecil. Kita bercakap mengenai diet Mediterranean. Makanan yang kaya dengan ikan dan makanan laut, daging yang lebih ringan, kurus dan ayam, buah-buahan dan sayur-sayuran bermusim, biji-bijian, minyak zaitun, persiapan yang mudah, jumlah susu dan daging yang lebih kecil.

Apa yang membuat diet ini berbeza?

Penyokong diet banyak boleh menjadi sangat dogmatik dengan kepercayaan mereka. Ini sering membawa kepada program yang ketat yang sukar dijejaki oleh orang-orang, selalunya kurang nutrien penting dan sering kali tidak mengambil kira hakikat bahawa keperluan pemakanan boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Gen anda memainkan peranan besar dalam bagaimana tubuh anda memetabolisme makanan. Anda boleh mengatakan bahawa kami adalah berbeza di dalam kerana kami berada di luar (iaitu rakan anda melakukan yang baik pada “diet” dan anda merasa dahsyat). Bahawa dikatakan diet Mediterranean tradisional adalah titik permulaan yang sangat baik kerana ia memastikan bahawa anda memakan makanan padat gizi yang berkualiti tinggi (iaitu asid lemak Omega 3 yang kurang dalam kebanyakan program nutrisi dan banyak di dalam diet Mediterranean). Satu perubahan yang saya cadangkan ialah mengenai bijirin, iaitu gluten. Saya mendapati bahawa kebanyakan orang (walaupun bukan celiac) kelihatan dan merasa lebih baik apabila tidak termasuk gluten dari diet mereka. Oleh itu, anda boleh memanggil pendekatan ideal Mediterranean bebas gluten atau juga Mediterranean Paleo.

Bagaimana untuk bermula?

1) Makan lebih banyak makanan laut liar. Makanan laut adalah sumber protein yang hebat, omega 3s, vitamin D.

2) Bina makanan anda di sekitar sumber protein seperti cod, bass laut, gumpalan, udang, dada ayam, sotong, makarel, salmon dan sardin.

3) Sepasang protein anda dengan sayur-sayuran bermusim yang segar dan ringan.

4) Sentiasa masukkan beberapa bentuk lemak. Lemak baik bermanfaat untuk fungsi hormon dan mereka membantu anda menyerap nutrien tertentu dari makanan anda. Sumber lemak yang ideal termasuk, minyak zaitun yang ditekan sejuk, alpukat, kacang mentah dan biji, keju mentah dan susu yang ditapai.

5) Hadkan pengambilan gluten dan biji-bijian lain dan jika anda memilih untuk memakannya, pastikan bahawa mereka adalah kualiti yang lebih tinggi dan disiapkan dengan betul (idealnya direndam dan tumbuh).

6) Elakkan apa-apa yang diproses atau ditapis.

7) Makan buah-buahan dan sayur-sayuran pada musim (iaitu waktu untuk mula memakan epal di kawasan NY).

8) Makan dalam persekitaran yang santai, anda akan menikmati makanan anda lebih dan ia akan membantu pencernaan dan penyerapan.

9) Mempunyai sedikit wain dengan makan malam anda (gelas, bukan botol).

Loading...