Setiausaha swasta Kate Middleton, Rebecca Deacon turun ke bawah

Setiausaha swasta Duchess of Cambridge akan meninggalkan jawatannya tahun ini selepas 10 tahun perkhidmatan kepada keluarga diraja, Kensington Palace telah mengesahkan.

Rebecca Deacon, yang sebelum ini bekerja untuk putera amal Prince Sentebale, dikenali sebagai wanita kanan Kate Middleton tidak lama sebelum dia berkahwin dengan Prince William pada tahun 2011.

Selain berperanan penting dalam organisasi perkahwinan diraja, tugas Deacon termasuk menguruskan urusan rasmi Kate, memastikan dia diberi taklimat ringkas mengenai orang yang dia jumpai, mengeluarkan kenyataan, memberi respons kepada surat dan membawa beratus-ratus bunga bunga dan hadiah yang Duchess diberikan setiap kali dia membuat penampilan awam.

Rebcca Deacon, Kate Middleton

Rebecca Deacon dengan Duchess of Cambridge di Brisbane, Australia, 2014

Dalam satu kenyataan, pasangan kerajaan itu mengucapkan terima kasih kepada Deacon atas khidmatnya dan mengesahkan dia akan melangkah musim panas ini selepas dia telah berkahwin dengan pasangannya Adam Priestly.

“Selepas satu dekad perkhidmatan kepada Duke dan Duchess of Cambridge dan Putera Harry, Rebecca Deacon akan meletak jawatan sebagai setiausaha swasta kepada Duchess of Cambridge. Dia merancang untuk meninggalkan rumah pada musim panas,” kata Istana.

Walaupun tidak ada perkataan yang boleh menggantikan Deacon, kemungkinan besar sekretaris swasta baru Kate akan bekerja untuk salah satu rumah tangga diraja. Dengan jadual yang sibuk untuk dikendalikan dan reputasi Kate dipertaruhkan, kemungkinan orang ini juga akan sangat teratur dengan pengalaman dalam perhubungan awam.

Sophie Agnew, Natasha Archer

Sophie Agnew dan Natasha Archer tiba di lawatan diraja selama seminggu di India dan Bhutan, 2016

Menurut Royal Central, Sophie Agnew, yang kini membantu Deacon, sedang dalam peranan bergengsi. Seperti Kate, Agnew adalah sejarah lulusan seni dari St Andrews University dan dia telah pergi ke luar negara dengan rombongan Cambridge pada masa lalu.

Natasha Archer, yang telah menjadi PA Kate selama empat tahun dan menjadi stylist peribadi, juga dijadikan calon yang ideal untuk tugas itu, bersama dengan Laura Baker, yang merupakan Penolong Setiausaha Swasta kepada Duke of Cambridge.

Siapa pun yang mendapat pekerjaan itu, setiausaha swasta baru akan mempunyai kasut besar untuk dipenuhi.

Loading...