Cara Menghilangkan PMS – Penyembuhan Semulajadi untuk Kesakitan Masa

Selamat datang ke Bulan Tempoh pertama BAZAAR.com, di mana selama empat minggu kami akan menerbitkan cerita yang dikhaskan untuk tempoh anda. Matlamat kami adalah untuk meneliti apa yang benar-benar berlaku semasa kitaran wanita-dan dengan bantuan pengasas Flo Living, Alisa Vitti, kami akan mengajar anda bagaimana anda dapat memanfaatkan hormon anda sebagai jalan menuju kejayaan, kuasa dan perubahan global.


Jika ada anugerah untuk tabiat yang sihat, saya akan menjadi Streep Meryl kehidupan yang bersih. Saya adalah seorang yoga yang aneh, saya pergi keluar dari jalan untuk menghindari asap rokok, dan saya benar-benar suka rasa kale. Tetapi apabila ia datang untuk mengekalkan kesihatan hormon saya, saya mengalami kecelakaan kereta api total.

Saya telah didiagnosis dengan hipotiroidisme di sekolah menengah (keadaan yang bermaksud kelenjar tiroid saya, a.k.a. pemain utama dalam sistem endokrin saya, malas), di mana tempoh saya tidak konsisten di terbaik dan tidak hadir sepenuhnya. Tetapi tanpa aliran biasa, tuhan-tuhan haid telah mengutuk saya dengan bateri gejala yang tidak menyenangkan: segala-galanya dari perubahan suasana hati rollercoaster kepada kekejangan rawak dan turun naik tahap tenaga yang tidak dapat diramalkan pada pelbagai masa pada bulan itu. Saya selalu memilih untuk tinggal bersama mereka-kebanyakannya kerana kita telah menerima isu-isu fizikal dan psikologi yang dikenali sebagai sindrom pramenstruasi, atau PMS, sebagai akibat yang tidak dapat dielakkan dari femaleness. Tetapi bagi generasi wanita yang begitu peduli terhadap kesihatan dan kesejahteraan, haruskah PMS dianggap sebagai norma?

“Bagi generasi wanita yang begitu peduli terhadap kesihatan dan kesejahteraan, adakah PMS benar-benar dianggap norma?”

Neraka tidak, menurut Alisa Vitti, yang, setelah menyelesaikan kasusnya sendiri Sindrom Polikistik Ovarium (PCOS) – seorang doktor ketidakseimbangan hormonal mengatakan dia tidak dapat disembuhkan-melancarkan pusat hormon online FLO Living untuk membantu wanita di seluruh dunia menyelesaikan masalah jangka masa mereka . Dia seorang yang beriman yakin bahawa apa-apa masalah endokrin-termasuk PMS-boleh dan harus diselesaikan sepenuhnya melalui pilihan makanan dan gaya hidup tertentu.

“Misi saya adalah untuk mendidik wanita untuk memahami bagaimana hormon kitaran bekerja dan apa penjagaan dan pemakanan yang betul agar mereka dapat mengubah kesihatan hormon mereka,” katanya. “Kecuali anda belajar bagaimana perkara-perkara ini berfungsi, anda akan percaya bahawa mitos bahawa kekejangan adalah sebahagian daripada nasib anda dan PMS adalah keadaan yang tidak dapat dielakkan yang tidak pernah hilang. Itu tidak betul.”

Kepercayaan Vitti berakar di dalam konsep “penyegerakan kitaran”, suatu amalan yang melibatkan menggabungkan makanan kaya mikronutrien tertentu di pelbagai titik siklus menstruasi untuk menyokong pengeluaran semulajadi hormon tubuh dan keupayaannya membersihkan lebihan. (Dia mengatakan dominasi estrogen adalah punca terbesar ketika datang ke PMS, jadi secara semulajadi menghapuskan jumlah tambahan adalah kunci untuk penyembuhan). Bersama dengan kemasukan makanan tertentu pada masa yang tepat, Vitti juga mencadangkan latihan tertentu, teknik pengurusan tekanan, dan bahkan strategi perniagaan, bergantung kepada fasa semasa kitaran anda (kardio sengit mungkin bermanfaat pada satu-satu bulan, tetapi tidak pada yang lain, sebagai contoh). Semuanya terdengar menarik, jika tidak menakutkan. Bagaimana sebenarnya kacang kesihatan yang bersemangat-tetapi-selektif-malas meletakkan cadangan ini menjadi tindakan?

“Tidak kira apa gejala yang anda ada-jerawat, kembung, perubahan mood, kelelahan-anda boleh mula menyelesaikan mereka yang mempunyai perubahan makanan dan gaya hidup.”

Masukkan Tracker Period MyFLO, aplikasi baru Vitti yang dia katakan adalah penukar permainan kesihatan haid. MyFLO direka untuk membantu pengguna menjejaki gejala hormon mereka semasa keempat fasa kitaran mereka: folikel, ovulasi, luteal, dan haid. Format kalendar mudah membolehkan anda mengingati gejala-gejala tertentu, tetapi ia tidak melebihi dokumen kejang dan perubahan mood anda; ia mencadangkan langkah-langkah semulajadi yang boleh anda ambil untuk akhirnya mencium isu-isu selamat tinggal. “Apa yang menarik ialah tidak kira apa gejala yang anda ada-jerawat, kembung, perubahan mood, keletihan, dan sebagainya-anda boleh mula menyelesaikan mereka dengan perubahan makanan dan gaya hidup,” kata Vitti. “Dan itulah yang unik tentang apl itu-tidak ada aplikasi pengesanan lain yang melakukan itu.”

Prospek merasa lebih bertenaga dan kurang gila sepanjang bulan pasti menarik. Tetapi untuk benar-benar menendang benda ke gear tinggi, Vitti mencadangkan saya menggandakan dan mengetatkan dua program dalam aplikasi: perubahan suasana hati empat minggu, dan tenaga empat minggu dan menetapkan tidur. Walaupun aplikasi itu sendiri cukup untuk mengesan gejala dan memberikan cadangan peribadi, Vitti berkata program empat minggu (yang bernilai $ 47 setiap satu) mengambil penyembuhan hormon ke peringkat seterusnya dan dapat mempercepatkan keputusan untuk wanita yang telah berjuang selama bertahun-tahun (iaitu saya ).

Program-program ini tiba di dalam bentuk PDF di dalam peti masuk saya, dan mereka sangat mudah untuk diikuti, dengan penjelasan cepat tentang bagaimana setiap fasa boleh memberi kesan kepada gejala, dan jelas, tindakan khusus untuk mengambil setiap minggu. Adakah semua ini terlalu bercita-cita tinggi? Mungkin. Tetapi apa-apa dalam nama kesihatan wanita! Jadi di sini kita pergi:

PMS, Luteal Phase, Period Month

.

(Selasa, 2 Mei – Sabtu, 13 Mei): Saya tidak merancang untuk memulakan hari pertama fasa luteal saya (atau dikenali sebagai minggu PMS), tetapi, jika saya pergi, ia adalah yang terbaik untuk menyelam! Saya memutuskan saya harus melancarkan dengan penuh semangat ke dalam usaha ini dengan memotong kafein (yang disyorkan oleh Vitti). Aplikasi ini direka untuk mempelajari tabiat anda dan mengatasinya semasa anda menggunakannya, jadi ia belum mengetahui bahawa saya suka akhbar Perancis saya, tetapi saya telah membaca mengenai pandangan Vitti tentang kesan kafein terhadap kesihatan hormon, dan saya ingin memaksimumkan peluang saya untuk kejayaan MyFLO. “Kafein terus menurunkan vitamin magnesium dan B yang sangat penting bagi anda untuk melegakannya untuk mengelakkan gejala PMS,” katanya. “Ini kitaran ganas: lebih banyak kafein yang anda miliki, lebih mudah terdedah kepada gejala.”

Hubungan saya dengan kopi boleh ditakrifkan sebagai lebih banyak hubungan yang tidak bersalah daripada hubungan cinta yang penuh, tetapi saya bergantung pada sekurang-kurangnya satu cawan pagi untuk meringankan peralihan harian ke dewasa. “Saya tidak memerlukan buzz, saya suka rasa!” Saya mengaku dengan keyakinan penuh kebodohan. Ini ternyata benar-benar tidak benar. Saya menghabiskan sebahagian besar hari melompat antara agresif yang tidak berasas dan keletihan, dan kepalanya terasa kabut paling baik, seperti bata paling teruk. Pengunduran itu dengan penuh belas kasihan membungkus dengan cepat dan saya kembali ke kerumitan dasar saya pada pertengahan minggu. Tetapi pelajaran yang dipelajari: keangkuhan tidak mempunyai tempat dalam percubaan ini.

Pelacak MyFLO memberitahu saya bahawa saya perlu menyalurkan apa-apa tenaga tambahan yang saya ada minggu ini ke dalam latihan kekuatan perlahan atau yoga sengit. Vitti memberitahu saya bahawa rangsangan testosteron sedikit semasa fasa ini dapat memberi inspirasi kepada sikap yang boleh melampau di gym, tetapi kardio yang sengit bukanlah saluran yang tepat untuk mojo itu. “Semasa fasa luteal anda, ovari anda memerlukan jumlah maksimum vitamin B untuk mengeluarkan progesteron untuk kitaran anda,” kata Vitti. “Vitamin B adalah apa yang digunakan untuk tenaga otot, dan jika anda melakukan banyak kardio, dan juga berpeluh-B-vitamin adalah larut air-anda menguras rizab tenaga anda di atas fakta bahawa anda sangat mungkin datang ke keadaan yang telah habis kerana anda telah minum kafein atau anda mempunyai sejarah mengambil kawalan kelahiran hormon, atau anda menekankan. “Ini bukanlah hari-hari untuk melakukan jogging tiga mil, apa-apa jenis latihan rintangan badan atau set super perlahan dengan berat adalah yang terbaik.

“Ini bukan hari-hari untuk berlari tiga batu, sebaliknya, apa-apa jenis latihan rintangan badan atau set perlahan dengan berat adalah yang terbaik.”

Tetapi saya sudah membuat lebih daripada $ 32 untuk menempah basikal di SoulCycle, jadi saya menentang cadangan itu dan menganggap kelas putaran berpeluh akan berfungsi dengan baik. Saya yang salah. Lima belas minit, saya mahu berhenti. Tiga puluh minit, saya mahu mati. Pada waktu saya mencapai garis akhir khayalan, saya merasa habis, tidak senonoh, dan lebih sedikit marah. Apl saya, saya jumpa awak. Mungkin anda tahu satu atau dua perkara.

Nasib bersekongkol untuk memperkenalkan dan segera mengeluarkan lelaki yang kelihatan sejuk dari hidup saya semasa fasa ini juga. Sulit untuk mengetahui sama ada saya akan merawat (seperti menangis) sekalipun jika hormon saya tidak tercela, tetapi pergolakan emosi hanya menguatkan saya untuk menyelesaikan masalah saya kerana saya tidak membiarkan dua minggu romantik merosakkan maskara saya dengan teliti.

Hari kedua hingga terakhir fasa ini, saya mempunyai temujanji dengan akupuntur lama saya, Michelle Kuroda. Walaupun aplikasi dan program Vitti tidak menentukan akupunktur sebagai tambahan mandatori untuk kesihatan hormon, ia telah didokumenkan dengan baik bahawa Perubatan Tradisional Cina boleh mempunyai kesan yang mendalam pada sistem endokrin. Tambahan pula, Michelle hebat, dan kami mendapat gosip semasa dia membuat saya jarum.

“Apabila saya berfikir tentang PMS, pesakit biasanya datang untuk sekumpulan perkara seperti kerengsaan, tenaga rendah, sakit kepala, kelembutan payudara, kembung, keinginan makanan, dan sering sembelit,” katanya kepada saya. “Seluruh titik rawatan adalah untuk mengatur kitaran dengan menghampiri setiap fasa secara berbeza. Anda melihat pada minggu pertama apabila anda berada dalam tempoh anda dan tubuh anda cuba mengalih keluar darah lama, jadi anda ingin menyuburkan dan menyokong badan. Seminggu selepas itu, anda masih cuba memulihkan apa yang telah hilang, kemudian ovulasi melanda dan estrogen berada di puncaknya, dan kemudian pada minggu lepas, ia turun. “Saya mengambil penjajarannya dengan Vitti yang bermaksud saya berada di Jalan yang betul. Tetapi dia juga bersetuju bahawa saya perlu menjauhi kafein. Lame.

Follicular Phase, Period Month, PMS

.

(Ahad, 14 Mei – Jumaat, 19 Mei): Jika ada fasa yang lebih ditakuti daripada fasa luteal, ini satu ini. Menurut aplikasinya, ini adalah masa apabila tahap hormon cepat jatuh ke kepekatan terendah, bermakna masa yang baik untuk mendapatkan introspektif dan berfikir secara strategik mengenai matlamat saya. Tenaga saya juga sepatutnya berada di titik paling bawah dalam beberapa hari pertama pendarahan, jadi “ia sememangnya baik untuk mempertimbangkan menggigit sukan!” Pertimbangkan ia dilakukan.

Untuk mencuba dan membetulkan kemerosotan tenaga ini, saya berpaling kepada panduan empat minggu. Ia memberitahu saya untuk “makan lebih banyak, dan lebih kerap” dan “memeluk lemak yang baik dalam diet anda” yang mempromosikan pelepasan tenaga mantap, kerana kelelahan boleh menjadi tanda pancang dan kemalangan gula darah. Apa tugasan yang menyeronokkan! Arahan khusus termasuk makan separuh alpukat atau satu sendok makan mentega kacang setiap hari, dan makan sarapan pagi dalam waktu satu jam bangun. Saya juga perlu menggunakan karbohidrat kompleks seperti quinoa atau soba sepanjang hari.

Saya masih berduri dari romantik premenstrual yang gagal, jadi saya bersyukur panduan pemanduan mood mempunyai lebih banyak petua yang kelihatannya mudah (dan makanan berasaskan). Oleh kerana kekurangan magnesium dapat menyumbang kepada keletihan, saya sepatutnya menambah kalsium / magnesium tambahan setiap hari sebagai tambahan kepada suplemen minyak ikan. Saya juga diperintahkan untuk makan “cokelat hitam berkualiti tinggi, bebas gula, organik dengan koko 70 peratus atau lebih tinggi.” Ini bukan preskripsi yang perlu berulang. Lima minit selepas membaca cadangan ini, saya telah melancarkan separuh daripada bar coklat Whole Foods yang hebat. Untuk kesihatan saya!

PMS, period Month,

.

(Sabtu, 20 Mei – Jumaat, 26 Mei): Saya dipanggil untuk tugas juri di pertengahan minggu dan membuat keputusan eksekutif bahawa untuk melaksanakan tugas sivik ini, kafein adalah perlu, jika tidak wajib. Itulah kod yang saya katakan saya gua besar dan ikan kacang Trader Joe saya keluar dari peti ais.

Tetapi jika saya akan terus serius untuk menyembuhkan tenaga saya untuk sebenar, saya perlu berpegang kepada pelan empat minggu itu. Minggu ini, ia memberitahu saya untuk mengambil kompleks B-100 setiap pagi kerana vitamin B membantu kelenjar adrenal melakukan lebih baik, dan tanpa mereka, saya lebih cenderung untuk merasai fizikal dan mental. Adaptogens (herba yang menyokong tindak balas tekanan badan) juga digalakkan; jadi jika saya berasa cemas, saya sepatutnya mengambil dos harian Ashwaghanda.

Di sinilah saya mengakui kegagalan total dan mengakui saya tidak mempunyai masa untuk mengambil bekalan lelaki ini. Tetapi-tetapi! -Saya menyedari cawan harian teh yang saya pesan dari kafe kegemaran saya termasuk dos yang sihat jerami oat, penyelesaian lain yang berasaskan tumbuhan Vitti untuk saraf yang sengit. Dan saya perlu mengakui, satu cawan petang buat sementara waktu meringankan tekanan tarikh akhir dan tarikh yang buruk. Program tenaga juga mencadangkan ritual malam yang termasuk mematikan semua elektronik merangsang dan masuk ke tempat tidur pada pukul 10 pagi. Walaupun secara epik gagal membuat perintah berkurung, saya melanggar tabiat menatal melalui Instagram di bawah penutup dan melabur dalam topeng tidur yang menenangkan, yang benar-benar meningkatkan kualiti penutup mata saya.

Ovulatory Phase, Period Month, PMS

.

(Sabtu, 27 Mei – Jumaat, 2 Jun): Apa nota yang tinggi untuk diakhiri-menurut aplikasi, ovulasi adalah peningkatan estrogen dan testosteron masa, keinginan memandu dan meningkatkan kemahiran lisan dan sosial. Gembira! Walaupun saya tidak mempunyai rakan kongsi untuk berkongsi keyakinan hormon ini, saya berasa lebih bertenaga, cerewet, dan menarik daripada saya sepanjang bulan. Saya mengikuti nasihat aplikasi dan mengisi sayur-sayuran mentah dan buah-buahan untuk memetabolismakan apa-apa estrogen yang berlebihan, dan saya menjadualkan beberapa latihan intensiti tinggi untuk membakar semua tenaga itu (pulangan saya yang berjaya untuk SoulCycle terasa jauh kurang menyakitkan).

Panduan tenaga adalah mengenai tidur minggu ini, jadi saya mengikuti arahan untuk mengambil suplemen kalsium-magnesium sebelum tidur (saya mengambilnya lebih awal pada hari dan hanya mengalihkan dos saya). Walaupun saya tidak dapat menjustifikasikan perbelanjaan dan usaha untuk memasang warna-warna pemadaman di apartmen studio kecil saya, saya tetap menggunakan topeng tidur saya dan menikmati rehat tambahan aksesori larangan cahaya. Panduan ini juga mengesyorkan mempunyai hidangan oatmeal sebelum tidur untuk meningkatkan Z saya melalui karbohidrat kompleks. Walaupun saya tidak terlalu suka makan mangkuk pasca makan malam, saya membakar beberapa kuali labu-oat-kismis tanpa gula yang saya cuba untuk membenarkan sebagai alat bantu tidur, dan nampaknya tidur saya lebih aman, jadi saya menganggap barang bakar berjaya.

“Saya berasa lebih bertenaga, cerewet, dan menarik daripada saya sepanjang bulan.”

Untuk memastikan mood saya tetap stabil ketika saya sampai ke hujung perjalanan keseimbangan hormon saya, saya berpaling kepada panduan yang memberitahu saya bahawa kesihatan usus memainkan peranan utama dalam meningkatkan bahan kimia otak yang baik, dan kerana terlalu banyak estrogen semasa ovulasi boleh membuang mood yang baik, penting untuk memasukkan makanan yang menyokong metabolisme hormon. Satu cadangan adalah untuk meminum secawan air pertama pada waktu pagi. Panduan ini juga mengesyorkan minum buah-buahan dan sayur-sayuran smoothie setiap hari dengan alpukat dan kayu manis untuk menyokong fungsi hati sebagai makanan ringan tambahan untuk mengeluarkan estrogen tambahan. Saya cuba bertukar-tukar dalam minuman keras untuk hidangan sekali dan ia meninggalkan saya menggantung di luar kata-kata, jadi, saya hanya pastikan untuk menambah kale, blueberries, alpukat, dan kayu manis tambahan untuk makanan saya sepanjang hari (walaupun tidak sekaligus).


Adakah semua masalah saya secara ajaib diselesaikan ketika saya menyeberangi garisan penamat pengembaraan empat minggu ini? Tidak cukup. Saya masih terkejut dan terkejut pada orang yang dikasihi sekarang dan kemudian, dan saya kadang-kadang terpesona di sofa sambil menonton Jimmy Fallon dan bukannya bersiar-siar dengan selamat pada jam 10 pagi. Tetapi dengan menggunakan aplikasi Vitti dan mengikut panduannya selama empat minggu seiring dengan realistik saya dapat memberi saya lebih banyak wawasan tentang peningkatan fizikal dan mental saya yang misterius, dan saya merasakan lebih banyak kawalan dalam tubuh dan minda mingguan saya.

Kesemua percubaan ini juga memberi saya pemahaman yang lebih mendalam mengenai fungsi-fungsi yang kompleks yang perlu dilakukan setiap hari untuk badan dan otak kita untuk menjalankan semua tugas-tugas penting yang kita ambil begitu sahaja. Oleh itu, usaha selama sebulan yang sengit adalah pelaburan peribadi utama yang saya berminat. (Vitti mencatatkan program selama sebulan tidak akan secara automatik menukar orang, sebaliknya ia bertujuan untuk memberikan wanita rasa perubahan yang signifikan hanya beberapa tweak kecil yang boleh ada pada gejala mereka, supaya jika mereka mahu atau memerlukan lebih banyak bantuan, mereka dapat meneruskan dengan program tiga bulan penuh.) Program FLO Bulanan komprehensif termasuk lebih banyak petua dan pegangan tangan, dan mereka telah menerima ulasan sambutan daripada pengguna yang mengalami peningkatan ketara selepas tiga bulan.

Tetapi walaupun dengan kesungguhan dan dedikasinya yang baru sekalipun, latte sekali-sekala mungkin masih mencari jalan ke dalam hidup saya-saya hanya manusia, selepas semua.

Loading...