Taylor Swift baru Single Look What You Made Do – komen

Muzik Taylor Swift tidak pernah dimajukan dengan kehalusan. Saya katakan ini sebagai orang yang disayangi Shake It Off dan Saya Tahu Anda Adakah Masalah (terutamanya versi kambing) begitu banyak sehingga saya praktiknya overdosed pada mereka.

Begitu juga dengan makeover gadis cantik yang baru-baru ini, imej untuk single baru Lihat Apa Yang Anda Membuat Saya Lakukan tidak memberi sebarang peluang. Dalam video, yang bermula pada MTV VMA pada malam Ahad, kami mula-mula melihat Swift muncul dari kubur sebagai zombie yang bersalah, lengkap dengan gincu hitam dan rambut berantakan. Apa yang berikut adalah katalog selama tiga minit yang memperincikan semua cara di mana dunia telah menjadi maksudnya.

Dia merujuk dagingnya dengan Kim dan Kanye, yang bermula pada tahun 2009 dan memelihara kepala yang tidak senonoh tahun lalu. Dia menonjolkan isu-isu lama beliau dengan Katy Perry, satu permusuhan yang bermula selepas Swift didakwa mencuri salah seorang penari pendukungnya. Dia melanda bekas teman lelakinya, Calvin Harris, merujuk kepada jajaran Twitter awam yang mereka mempunyai kredit menulis pada salah satu lagunya. Pada mulanya dia menginginkan penglibatannya di landasan untuk dirahsiakan, tetapi kemudian menjadi marah apabila dia tidak bercakap tentang kerjasama mereka secara terbuka.

Dia mengakui teori yang luas bahawa skuadnya yang cantik dan terkenal itu bukan kawannya yang sebenar dengan menyanyi di belakang apa yang kelihatan seperti sekumpulan kepalanya. Menjelang akhir lagu yang mengasyikkan itu, dia merujuk hubungannya dengan Tom Hiddleston sebagai penari sokongannya memakai baju T “I heart TS”, sama dengan gaya menghukum bahawa pelakon itu dihina kerana memakai ketika mereka sedang bertarikh. Swift tahu anda mendapati bahawa memalukan ok?

Tetapi apa yang Swift juga mahu anda ketahui ialah dia tidak peduli dengan apa yang anda fikirkan, tetapi pada masa yang sama, benar-benar tidak – cukup untuk mencipta trek keseluruhan untuk memberitahu anda bahawa, cukup untuk semua kesulitan yang jelas ini telah berubah secara tidak berubah – adakah anda tidak melihat gincu gelap dan rantai kalungnya? Dia juga mendakwa tidak menjadi mangsa, tetapi memainkan peranan bintang pop yang dihina dengan baik. Ini perniagaan yang mengelirukan. Terdapat ketidakpedulian sifar tentang cara Swift merasakan tentang kebimbangan syurga yang tidak adil yang terus mengepungnya. Ia tidak mudah menjadi Taylor Swift; masalah dunia pertamanya hanya akan datang.

Seperti yang dikatakannya dalam lagu, dia “sangat ingin dikecualikan dari naratif ini” – tetapi dia ingin menyanyi mengenainya, membuat anda semua bercakap mengenainya dan membuat banyak wang daripadanya. Walaupun dia cuba mengatakan, “Saya tahu apa yang anda fikirkan saya dan saya sedang bercakap – sebenarnya, saya berada di atasnya, lihat bagaimana lebih dari itu dan saya sedar diri saya”, hasil usaha beliau jauh dari. Kerja berpecah Swift, semua orang pasti akan berhenti bercakap tentang semua drama dan persengketaan yang dikenakan kepada anda sekarang anda telah membuat satu lagi lagu mengenai mereka. Beliau adalah, ketika dia menyanyi dalam treknya 2014 Ruang kosong, “mimpi ngeri seperti pakaian malam”.

Lihat siaran ini di Instagram

Pos yang dikongsi oleh Taylor Swift (@taylorswift) pada

Tetapi ini adalah perkara yang bijak tentang Swift – dia telah mendasarkan seluruh kerjayanya dengan mengadu tentang orang yang telah melakukan kesalahan kepadanya. Klaim tunggal baru bahawa Taylor lama sudah mati; tetapi sebenarnya penjelmaan terbaru ini sangat biasa. Pemain berusia 28 tahun itu dikenali kerana menggunakan semua orang dalam kehidupannya – Kardashians, Perry dan semua orang yang membiarkannya turun – dan memastikan mereka menjadikannya sangat kaya dengan menulis tentang mereka. Sesungguhnya, video terbarunya menerima 28 juta paparan dalam masa 24 jam, memotong walaupun Adele Hello.

Ia digunakan untuk bekerja – untuk banyak orang, lagu-lagunya tentang teman lelaki yang tidak baik dan kesakitan yang timbul. Ia juga tidak biasa bagi pemuzik untuk menggunakan pengalaman peribadi mereka sebagai bahan penulisan. Tetapi, seperti Swift tahu, persepsi terhadapnya telah berubah. Terdapat lebih banyak ‘perseteruan’ dengan selebriti; dia berada di mana-mana ke titik ketepuan, maka, anehnya, hilang semasa ia diperlukan. Anehnya bagi seorang wanita yang sering bercakap mengenai perpaduan dan pemberdayaan wanita, dia tetap tenang sepanjang kempen pilihan raya AS tahun lepas. Walaupun anggota skuad dan rakannya bercakap dengan Donald Trump dan ‘penangkap pussy’, Swift diam.

Dan sekarang dia kembali, mengerang tentang perkara yang penat yang sama yang sedikit / tidak ada yang boleh dikaitkan dan kali ini dia mengagumkan teater. Adakah album bulan depan akan menjadi buku pembakar muzik? Kita perlu tunggu dan lihat, tetapi sama ada cara dia menarik perhatian kita. Kerana ia berdiri, kami telah bertindak balas terhadap perselisihan Swift yang dipanggil dengan tepat seperti yang diharapkannya. Swift lama jauh dari mati; dia lebih sneery dan sinis secara terbuka, tetapi di sini dia berada dalam peranannya yang paling dikenali – Taylor Swift, penuntut penuntut.

Loading...