Putera Harry mengingati pengebumian Princess Diana

Putera Harry telah berkongsi ingatan trauma beliau tentang pemakaman ibunya pada tahun 1997, di mana dia dan Putera William berjalan di belakang keranda dalam perarakan awam.

Diana, Puteri Wales telah meninggal hanya tujuh hari sebelum dalam kemalangan kereta di Paris, berusia 36 tahun. Harry hanya 12 dan William hanya 15.

“Ibu saya baru sahaja meninggal, dan saya terpaksa berjalan jauh di belakang keranda beliau, dikelilingi oleh beribu-ribu orang yang menonton saya manakala berjuta-juta lebih banyak menonton televisyen,” katanya. Newsweek.

“Saya tidak fikir mana-mana kanak-kanak perlu diminta melakukannya, dalam apa jua keadaan, saya tidak fikir ia akan berlaku hari ini.”

gambar

Putera Wales, Putera William dan Putera Harry melihat penghargaan bunga kepada Diana, Puteri Wales di luar Kensington Palace selepas pengkebumian pada tahun 1992 – Getty Images

Walaupun kematiannya yang tidak lama lagi, Diana mempunyai kesan yang besar terhadap cara anaknya memilih hidupnya walaupun hari ini.

“Ibu saya mengambil bahagian dalam menjalani kehidupan biasa, termasuk mengambil saya dan adik saya untuk melihat orang-orang yang tiada tempat tinggal,” katanya. “Terima kebaikan saya tidak terputus dari realiti. Orang ramai akan kagum dengan kehidupan biasa William dan saya hidup.”

Minggu ini, Harry membuka kesakitan akibat serangan panik berikutan kematian ibunya. Dua dekad selepas kematian Diana, putera akhirnya meminta kaunseling untuk membantunya memahami kesedihannya.

Pemain berusia 32 tahun itu menegaskan bahawa dia masih membeli-belah sendiri, menekankan pentingnya mengekalkan gaya biasa dalam apa yang hanya boleh digambarkan sebagai kehidupan yang luar biasa.

“Kadang-kadang, apabila saya pergi dari kaunter daging di pasaraya tempatan saya, saya bimbang ada yang akan menangkap saya dengan telefon mereka,” katanya. “Tetapi saya berazam untuk menjalani kehidupan yang agak normal, dan jika saya bernasib baik untuk mempunyai anak-anak, mereka juga boleh mendapatnya. Walaupun saya menjadi raja, saya akan melakukan perbelanjaan saya sendiri.”

Loading...