Mary Zophres pada berpakaian pelakon ‘Salam, Caesar!’

Scarlett Johansson in Hail Caesar

Scarlett Johansson masih dalam ‘Salam, Caesar!’

Filem terbaru Coen saudara-saudara Salam, Caesar! adalah bintang bertopeng bintang (Scarlett Johansson, Tilda Swinton, George Clooney), penghormatan yang ceria kepada era keemasan Hollywood. Masa caper berjilid satu hari dalam kehidupan sebuah studio filem, yang paling terkenal A-lister (George Clooney, dalam perisai Romawi clunky) telah diculik dan memegang tebusan oleh sekumpulan penulis kurang dibayar. Filem itu dipenuhi dengan gags yang tidak tahan lama, butir-butir filem bersejarah yang mulia dan pakaian mewah yang mencerminkan keanggunan filem Technicolor pada tahun 1940-an dan 1950-an. Oleh kerana pawagam-pawagam Inggeris tepukan dengan Technicolor sekali lagi (baju bertudung Ruby Scarlett Johansson mempesonakan), Bazar berbual-bual kepada pereka kostum filem, Mary Zophres, mengenai cabaran dan kegembiraan mencipta glamor pakaian Hollywood lama hari ini.

Ini adalah filem meraikan muzikal, roman dan drama bersejarah zaman kegemilangan Hollywood. Adakah filem-filem dari zaman itu – Menyanyi dalam hujan, Ben Hur, Pergi Dengan Angin – memberi inspirasi kepada anda?

“Ya, saya menonton semua filem Alkitab: Ben Hur, The Robe, Quo Vadis (walaupun Spartacus, yang telah ditembak lebih lambat daripada ketika filem kami ditetapkan). Kerana kita mempunyai belanjawan yang lebih rendah dan sedikit masa untuk penyelidikan dan pembangunan, saya sangat terinspirasi oleh filem-filem tersebut. Perisai dalam Ben Hur kelihatan hebat dan jadi kami cuba mencapai kualiti itu dengan kostum George Clooney, yang dia terpaksa memakai sepanjang filem. Kemarahan Quo Vadis menginspirasikan set filem Rom, yang sedang difilmkan di banyak studio. Saya juga menyaksikan banyak filem Kelly Gene dari tahun 1940-an dan 1950-an kerana saya suka mereka – mereka juga merupakan rujukan besar untuk permulaan Technicolor. “

Scarlett Johansson memainkan bintang berenang yang diinspirasi oleh Esther Williams. Adalah sukar untuk mewujudkan kostum yang akan direndam dalam air selama berjam-jam, tetapi masih kelihatan baik?

“Saya menonton banyak filem Esther Williams (terutamanya yang dikongkongkan oleh Busby Berkeley) untuk mendapatkan idea mengenai teknik mereka dan apa yang mereka lakukan pada masa itu.” Scarlett berada dalam pakaian sepanjang hari di dalam air. hujung jari, mereka juga mempunyai kolam di stesen bunyi untuk menguji pakaian secara visual (untuk melihat jika mereka bekerja di dalam air, sekatan fizikal dan bagaimana mereka melihat pada filem), sedangkan kami menggunakan kolam di atas tanah di kesan khusus kami rumah Steve Cremin! “

Tilda Swinton in Hail Caesar!

Studio filem tahun 1950-an mempunyai anggaran besar untuk membuat pakaian yang hebat. Bagaimanakah anda membuat kostum, satu standard studio filem tahun 1950-an, pada anggaran moden?

“Kami pasti tidak mempunyai anggaran yang besar, yang merupakan satu cabaran, kerana filem-filem lama Hollywood mempunyai belanja besar dan kedai khusus dengan banyak tukang. Ben Hur jabatan pakaian mempunyai satu tahun untuk mempersiapkan filem; kami mempunyai 12 minggu. Kami menyimpan wang dengan memberi keutamaan kepada pakaian yang kami dapat menjamin dapat dilihat dalam filem. Di sinilah Coens adalah brilian – mereka tahu, sebelum pemotretan bahkan bermula, adegan yang penting. Pada waktu penggambaran bermula, Coens akan menyunting filem itu dalam fikiran mereka.

Sebahagian daripada kepandaian Salam, Caesar! adalah kontras antara kostum glamor pelakon pada set filem dan watak ‘kehidupan sebenar’ yang bekerja untuk studio filem. Bagaimana anda membawa kedua-dua palet warna yang sangat berbeza ini?

“Dengan watak-watak yang ada di ‘dunia nyata’, kami kebanyakannya tinggal dengan nada bumi dan versi warna yang kami gunakan dalam filem Technicolor dalam filem ini. suar Plot Glen yang mempunyai sentuhan baju hijau, ia adalah saman vintaj dari masa itu dan kami jatuh cinta dengannya pada pemasangan pertama kami dengan Josh. Isteri Mannix, yang dimainkan oleh Alison Pill, memakai versi yang sedikit kurang terang kuning yang digunakan untuk gaun itu di scene Technicolor, Merrily We Dance. Saya mahu menggunakan warna untuk memelihara Puan Mannix ‘dengan penonton’, kerana dia tinggal bersama Eddie ketika dia cuba berhenti merokok. ”

Apa yang anda fikir adalah perbezaan besar antara menjadi seorang pereka pakaian pada tahun 2016 dan pada tahun 1950-an?

“Satu perbezaan yang besar adalah sumber-sumber di hujung studio studio Hollywood pada hari kemuliaan mereka, semuanya dibuat dengan tangan dan terdapat beratus-ratus juruteknik yang mahir pada kakitangan di setiap studio. Seorang pereka tidak pergi membeli-belah untuk pakaian: setiap pakaian telah dilukis, digerakkan dan dibuat di ruang kerja. Semua itu berubah pada tahun 1970-an, kerana gaya filem berkembang menjadi realisme. Hasrat untuk melihat apa yang dipakai setiap hari adalah lebih penting daripada versi fantasi yang disukai oleh sistem studio Filem terus berubah, tetapi akhirnya dipandu oleh rasa penonton dan pembuat filem. “

Salam Caesar!

Tilda Swinton memainkan wartawan berkembar (kedua-duanya dengan gaya berani) menyiasat kehilangan George Clooney. Apakah perbezaan halus dalam pakaian mereka yang membolehkan penonton membezakan antara mereka?

“Joel dan Ethan Coen menginginkan penonton menjadi agak keliru dan terkejut dengan aspek ‘kembar’ watak-watak, jadi sebenarnya kostum mereka dalam adegan pertama dimaksudkan untuk menjadi serupa (untuk mengelirukan), tetapi tidak terlalu serupa Kami mahu penonton berfikir: ‘Adakah ini wanita yang sama? Tidak, oh, itu kakaknya’. Jadi, perubahan pertama untuk kedua-dua watak adalah permainan yang bertentangan, satu cara yang kami lakukan adalah melalui bulu di hatinya. Kedua-dua watak mempunyai bulu, tetapi kami mempunyai satu bulu untuk satu kembar yang pergi ke kiri dan kemudian bulu yang lain pergi betul. Watak-watak Tilda adalah beberapa kegemaran saya, kostumnya boleh menjadi sebuah filem dengan sendirinya. “

Terdapat banyak karakter dan pelakon yang luar biasa (Ralph Fiennes, Josh Brolin, Frances McDormand, Scarlett Johansson). Adakah apa-apa pakaian terutamanya menonjol untuk anda?

Sebagai contoh, Carlotta Valdez (pelakon bijak yang bijak yang dimainkan oleh Veronica Osorio) memakai pakaian yang mempunyai oren krep pada skirt dan bodice beaded dengan manik-manik oren kecil dalam corak bulat Kami membuat beg tangan kecil untuk dipadankan dan mempunyai manik-manik oleh seorang pengiring manik di Los Angeles (yang lebih sukar untuk mencari hari ini). kerja, tetapi Joel dan Ethan menginginkan wataknya mempunyai beg tangan dalam nombor tarian kecil yang dia lakukan ketika Hobie (bintang filem Barat, dimainkan oleh Alden Ehrenreich) memungutnya untuk pergi ke majlis anugerah. Filem itu sangat cantik. “‘Salam, Caesar!’ ada di panggung wayang sekarang.

***

FILM LEBIH

Gambar pertama Dakota Johnson dan Jamie Dornan di Lima puluh Shades lebih gelap

Siapa yang patut menjadi James Bond yang akan datang?

Leonardo DiCaprio bercakap mengenai Kate Winslet pada tahun 2004

Loading...