Leonard Cohen menulis surat mati kepada Marianne

Di antara katalog belakang Leonard Cohen, dua lagu paling terkenalnya ialah ‘So Long Marianne’ dan ‘Bird on the Wire’, yang ditulis mengenai cinta bekas yang dipanggil Marianne Ihlen.

Pada bulan Ogos, Cohen belajar melalui teman bersama, Jan Christian Mollestad, bahawa muzinya sedang mati jadi dia menulis surat kepadanya – kata-kata yang mempunyai kepintaran yang lebih hari ini daripada sebelumnya.

Mollestad kemudian membaca kata-kata itu kepada Marianne beberapa hari sebelum dia meninggal pada bulan Ogos tahun ini, berusia 81 tahun. Dia berkongsi kisahnya dengan CBS Radio.

“Ia berkata, ‘Marianne sudah tiba saat ini ketika kami sangat tua dan badan kita hancur dan saya fikir saya akan mengikut kamu tidak lama lagi,” kata Mollestad..

“Ketahuilah bahawa saya sangat dekat di belakang anda bahawa jika anda meregang tangan anda, saya fikir anda boleh sampai ke saya dan anda tahu bahawa saya selalu mengasihi anda untuk keindahan dan kebijaksanaan anda, tetapi saya tidak perlu mengatakan apa-apa lebih lagi mengenainya kerana anda tahu semua tentang itu Tapi sekarang, saya hanya ingin mengingini perjalanan yang sangat baik. Selamat tinggal kawan lama, cinta tidak berkesudahan, jumpa kamu di jalan. “

“Apabila saya membaca garis ‘menghulurkan tangan anda’, dia mengulurkan tangannya,” tambah Mollestad. “Hanya dua hari kemudian dia kehilangan kesedaran dan jatuh ke dalam kematian, saya menulis surat kepada Leonard sambil berkata pada saat-saat terakhirnya, saya menyanyikan ‘Bird on the Wire’ kerana itu adalah lagu yang paling dirasakannya. kepala dan meninggalkan bilik, dan berkata ‘begitu lama, Marianne’. “

Kedua-duanya bertemu pada tahun 1960-an di pulau Yunani Hydra dan menjadi rakan kongsi. Suami Marianne, seorang penulis Norway, telah meninggalkannya untuk wanita lain selepas Marianne melahirkan anak mereka.

Suatu hari dia membeli susu dengan bayi di kedai kampung ketika dia mulai menangis. Ia adalah kali pertama dia bertemu dengan Cohen.

“Dan kemudian di pintu, dia hanya melihat siluet, seorang lelaki yang memanggilnya dan berkata, ‘Saya tahu bahawa anda adalah Marianne, dan saya tahu apa yang berlaku, keluar di bawah sinar matahari dan dapatkan segelas wain , ‘”kata Mollestad. “Dan itu Leonard dan dia menjaga dia dengan baik.”

LEBIH LEONARD COHEN

Loading...