Businessclub van Bazaar: ‘Year of Wonder’ van Clemency Burton-Hill

“Mensen gebruiken sinds het begin van de muziek muziek om met elkaar te communiceren en met elkaar te communiceren”, zegt Clemency Burton-Hill, de auteur van deze liefdevol met de hand samengestelde collectie van klassieke componisten en hun werk.

Je zou het misschien vreemd vinden dat een boek dat klassieke muziek viert, het eind van het jaar tot de top van mijn lijst van bedrijfstitels heeft verheven. Odder, zelfs dat het is geschreven door een bekroonde muzikant die de BBC Radio 3-ontbijtshow presenteert. Wel, ik zal je een geheim vertellen: de beste boeken voor bedrijfsleiders gaan niet noodzakelijk over het bedrijfsleven. In mijn ervaring met het interviewen van hen proberen succesvolle leiders actief te leren van het verleden, het heden te begrijpen en de toekomst voor te stellen. Dat is waarom geschiedenis (sapiens), psychologie (Snel en langzaam denken) en wetenschap (Rise of the Robots) zijn de onderwerpen die het belangrijkst zijn voor leiders die lezers zijn. Kortom, volgers lezen handleidingen, terwijl leiders op zoek zijn naar de grote inzichten die alles bij elkaar houden.

Waar gaat het over?

Jaar van het WonderDe auteur laat zien dat digitale technologie ons allemaal toegang heeft gegeven tot klassieke muziek op nieuwe en opwindende manieren, waardoor we de stijgende melodieën van de middeleeuwse hidegard van Bingen (1098-1179) kunnen samplen en dan duizend jaar kunnen overslaan naar de duizendjarige polemiek van Alissa Firsova (1986). Daarbij sluiten we ons aan bij het heden en door ons emotioneel te verbinden met elk muziekstuk, zijn we ons beter in staat een toekomst voor te stellen die menselijker, meer divers en meer verrijkend is voor iedereen. “Motoren van empathie, ze laten ons reizen zonder in andere levens, andere tijdperken, andere zielen te komen”, zegt Hill, eraan toevoegend dat klassieke muziek in deze nieuwe wereld niet langer een “krakend oud museum van dode blanke Europese mannetjes” is. Ze zou het kunnen hebben over de huidige verstoring van elke industrie: technologie, financiën, film, tv, zelfs mode.

Waarom lezen??

Allereerst, als je nieuwsgierig bent naar klassieke muziek maar niet weet waar je moet beginnen – dit boek is een perfecte eerste stap in de kunstvorm. Het lezen met de afspeellijst bij de hand (of gewoon elk stuk op YouTube bekijken) is leuk en biedt context.

Ten tweede, vanuit een welzijnsgezichtspunt is de dagelijkse “sonische tonic” van een mooi, herkenbaar stuk muziek goed voor je geestelijke gezondheid op het werk en speel je.

Ten slotte, als een bedrijfsleider alles is om van het verleden te leren, het heden te begrijpen en de toekomst te verbeelden, dan zal een diepere relatie met klassieke muziek zeker helpen met alle drie.

genade Burton-Hill book

Met dank aan Clemency Burton-Hill

‘Year of Wonder: Classical Music for Every Day’ van Clemency Burton-Hill (£ 20, Headline) is nu uit. Richard Kilgarriff is de hoofdredacteur van Bookomi.

Loading...