Kenapa awak harus memberikan otak anda bersih-bersih

Gadis sleeping at desk

Regan Cameron

Sebagai perubahan pada musim semakin dekat, sekarang adalah masa yang tepat untuk mempertimbangkan musim bunga yang bersih. Anda mungkin mendapat banyak kepuasan daripada menganggap hidup anda – sama ada ia menyaring pakaian anda, membuang kertas lama dan majalah, atau hanya mempunyai kemasukan umum di rumah anda.

Tetapi adakah anda pernah memikirkan musim bunga-pembersihan otak anda?

Pemudahan adalah salah satu asas kejelasan mental. Mengembalikan semula perkara-perkara yang tidak diperlukan atau tidak dalam hidup anda dapat membantu memelihara sumber daya kognitif berharga untuk pemikiran dan keputusan yang sangat penting. Ini menghasilkan keadaan yang tepat di dalam otak untuk pemikiran kreatif dan penyelesaian masalah.

Terdapat beberapa teknik yang boleh anda praktikkan untuk membantu anda mencapai cara hidup yang lebih mudah dan, bersama dengannya, minda yang lebih jelas yang dapat memotong kebisingan dan kesibukan kehidupan seharian.

Kesedaran

Anda mungkin terbiasa dengan kesedaran – amalan memusatkan semua perhatian anda pada saat ini – yang telah lama dikaitkan dengan relaksasi dan pelepasan tekanan. Dengan mempermudahkan apa yang anda minta fikiran anda untuk menumpukan perhatian, dan menumpukan hanya pada pernafasan, badan dan pemikiran anda sendiri semasa mereka masuk dan meninggalkan minda anda, anda dapat mengurangkan tahap kortisol dalam darah anda dan perasaan tekanan yang sama.

Apabila anda mengamalkan kesedaran, otak anda masuk ke dalam keadaan gelombang gamma dengan kewaspadaan santai. Amalan biasa yoga atau meditasi tiga kali seminggu menghasilkan tahap kortisol hormon stres yang lebih rendah berbanding dengan wanita lain pada usia yang sama. Kesedaran yang diamalkan selama lebih lapan minggu akan membawa kepada peningkatan penggabungan – pembentukan lebih banyak lipatan – dalam korteks prefrontal, bahagian otak yang berkaitan dengan fungsi eksekutif yang lebih tinggi. Lipatan tambahan ini akan membantu otak meningkatkan prestasinya ketika menjalankan fungsi-fungsi ini, yang akan memberi kesan ke atas kemampuan anda untuk berfikir secara fleksibel dan membuat keputusan yang baik.

Pengurangan pilihan

Untuk mencapai kejelasan mental yang pertama pada waktu pagi, elakkan dari menggambar terlalu banyak sumber daya kognitif terhingga anda dengan membuat banyak keputusan peringkat rendah pada awal. Bersiaplah pada waktu yang sama setiap hari, makan perkara yang sama untuk sarapan pagi, bawa perjalanan yang sama dan hadkan pakaian kerja anda ke beberapa staples. Semua ini akan membantu mencegah ‘keletihan keputusan’, yang akan mengurangkan kekuatan anda.

Prinsip yang sama berlaku apabila anda cuba mengubah kebiasaan atau belajar sesuatu yang baru. Elakkan berlebihan dan bertujuan untuk mengubah satu perkara yang mudah pada suatu masa. Berfokus pada tugas tunggal akan membantu menumpukan perhatian kepada sumber otak anda dan memperkuat jalur neural yang diperlukan untuk mempelajari tingkah laku yang baru.

Visualisasi

Setiap hari, kita dibombardir dengan maklumat yang bersaing untuk perhatian kita dan membuat kita sukar melihat kayu untuk pokok itu.

Mempunyai terlalu banyak untuk berfikir membuat kita tertekan, dan dalam situasi ini otak sering berlumba-lumba untuk mod kelangsungan hidup. Reaksi naluri ini, yang disebabkan oleh kenaikan paras kortisol, akan menyebabkan darah ditarik dari korteks prefrontal, yang bertanggungjawab untuk mengawal emosi kita, berfikir secara kreatif dan berkomunikasi secara berkesan.

Jika anda mempunyai matlamat tertentu yang anda ingin capai, memudahkan perkara dengan membuat papan penglihatan dengan ganjaran visual yang mencerminkan satu cita-cita tertentu. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa memegang imej dalam fikiran anda akan mempunyai kesan jangka panjang pada perubahan tingkah laku anda, kerana gambar mengikuti laluan saraf yang berbeza daripada yang dikaitkan dengan bahasa dan penalaran sedar.

Untuk lebih lanjut dari Tara, lawati www.taraswart.com.

Loading...