Kelab perniagaan Bazaar: ‘Tahun Wonder’ oleh Clemency Burton-Hill

“Orang ramai telah menggunakan muzik untuk menyambung dan berkomunikasi dengan satu sama lain sejak awal masa,” kata Clemency Burton-Hill, pengarang pengarang komposer klasik dan karya mereka.

Anda mungkin menganggapnya sebagai sebuah buku yang meraikan muzik klasik telah menjadikannya di bahagian atas senarai tajuk perniagaan saya untuk akhir tahun ini. Odder, walaupun, ia ditulis oleh pemuzik yang memenangi anugerah yang mempersembahkan rancangan sarapan BBC Radio 3. Baiklah, saya akan membiarkan anda menjadi rahsia: buku-buku terbaik untuk pemimpin perniagaan tidak semestinya tentang perniagaan. Dalam pengalaman saya mewawancara mereka, pemimpin yang berjaya secara aktif berusaha untuk belajar dari masa lalu, memahami masa kini dan membayangkan masa depan. Itulah sebabnya sejarah (Sapiens), psikologi (Berfikir Cepat dan Lambat) dan sains (Kebangkitan Robot) adalah subjek yang paling penting kepada pemimpin yang menjadi pembaca. Ringkasnya, pengikut membaca manual, sedangkan para pemimpin mencari wawasan besar yang mengikat semuanya bersama-sama.

Hal ini berkaitan dengan apa?

Tahun WonderMenunjukkan penulis bahawa teknologi digital telah memberikan kita semua akses kepada muzik klasik dalam cara-cara baru dan menarik, yang membolehkan kita mencontohi melodi yang melonjak dari polymath zaman pertengahan Hildegard dari Bingen (1098-1179), kemudian melompat ke hadapan seribu tahun kepada polemik milenium Alissa Firsova (b. 1986). Dengan berbuat demikian, kami menyertai masa lalu hingga sekarang dan, dengan menyambung secara emosi dengan setiap bahagian muzik, kami lebih dapat membayangkan masa depan yang lebih manusia, lebih pelbagai dan lebih memperkaya semua orang. “Enjin empati, mereka membenarkan kami melakukan perjalanan tanpa berpindah ke kehidupan lain, usia lain, jiwa lain,” kata Hill, sambil menambah bahawa di dunia baru ini, muzik klasik tidak lagi menjadi muzium tua yang berambut putih yang mati putih Eropah. Dia boleh bercakap mengenai gangguan semasa industri: teknologi, kewangan, filem, TV, malah fesyen.

Mengapa membacanya?

Pertama sekali, jika anda ingin tahu tentang muzik klasik tetapi tidak tahu di mana untuk bermula – buku ini merupakan langkah pertama yang sempurna dalam bentuk seni. Membaca dengan senarai main dengan tangan (atau hanya melihat setiap bahagian di YouTube) adalah menyeronokkan dan menyediakan konteks.

Kedua, dari segi kesejahteraan, harian “tonik sonik” dari sekeping muzik yang indah dan boleh dipercayai adalah untuk kesihatan mental anda di tempat kerja dan bermain.

Akhirnya, jika menjadi pemimpin perniagaan adalah tentang pembelajaran dari masa lalu, memahami masa kini dan membayangkan masa depan, maka hubungan yang lebih mendalam dengan muzik klasik pasti akan membantu dengan kesemua tiga.

Clemency Burton-Hill book

Dengan hormat dari Clemency Burton-Hill

‘Tahun Wonder: Muzik Klasik untuk Setiap Hari’ oleh Clemency Burton-Hill (£ 20, Judul) sudah keluar sekarang. Richard Kilgarriff adalah pengarang editorial Bookomi.

Loading...